Храните с високо съдържание на фибри са важна част от здравословното хранене. Фибрите са вещества, които се съдържат само в храните от растителен произход. Tе не се усвояват от тялото и не отиват в кръвообращението, но имат много важна роля за храносмилането. А, оказва се, са важни и за една друга част от организма.

Изследователи от King's College London откриват, че фибрите са също толкова полезни за мозъка, колкото и за стомаха. С напредване на възрастта всички органи и системи започват да работят на по-бавни обороти и това води до редица затруднения и неразположения. Както например на възрастните хора често им се случва да забавят някои думи и имена. А често дегенеративните промени водят до заболявания като деменция и Алцхаймер, за които все още няма открит лек, затова и акцентът е върху превенцията им.

Именно на това обръщат внимание и британските учени, които твърдят, че здравословният начин на живот в комбинация с някои хранителни добавки могат да намалят риска от диагностициране с тези заболявания или да забавят тяхното развитие. Сред тях са и добавките, съдържащи диетичните фибри инулин и растителните въглехидрати фруктоолигозахариди.

Снимка 656549

За инулина е установено, че променя микробиома на червата, помага за намаляване на невровъзпалението и подобрява възстановяването при травматично мозъчно увреждане. А фруктоолигозахаридите забавят развитието на болестта на Алцхаймер чрез намаляване на бета-амилоида в мозъка, помагат за намаляване на невровъзпалението и подобряват паметта.

Учените доказват чрез наблюдение на няколко групи в старческа възраст, че тези два вида добавки оказват положителен ефект и върху мускулния тонус и намаляват слабостта в крайниците, която е често срещана с напредване на възрастта.

Тези, които приемат фибри, показват подобрена мозъчна функция, време за реакция и обработка на проведени тестове. И това подобрение се наблюдава само след 12 седмици прием.

Така учените за пореден път потвърждават теорията за оста черва-мозък, както и за това, че бактериите от чревния микробиом са пряко свързани с цялостното ни здравословно състояние. А приемът на фибри е един лесен, ефективен, достъпен и безопасен начин, с който да запазим мозъка си млад възможно най-дълго, пише Medical News Today.

 

Източник: Lifestyle.bg