На много хора им се е случвало да видят синина на тялото си без изобщо да се сещат да са се удряли някъде. В други случаи пък синините излизат и при най-лекото удряне в ръба на масата например.

Понякога увреждането е толкова силно, че синината се разширява, потъмнява, разсейва се в продължение на седмици.

Какви могат да бъдат причините, които да предизвикват лесна поява на синини?

Хранителни добавки

Някои хранителни добавки, отпускани без рецепта, могат да предизвикат поява на синини по тялото, колкото и странно да звучи. Сред тях са джинджифил, чесън, женшен, омега-3, гинко билоба, сау палмето, витамин Е. Като част от възможните странични ефекти от приема на тези добавки може да е изтъняването на стените на капилярите и лесното им спукване, пише Az-jenata.bg.

Полът ви

Ако сте жена е много по-вероятно да ви излизат синини, отколкото ако сте мъж. Мъжете просто имат по-плътна кожа от жените, защото имат по-високи количества колаген, който защитава повърхностно разположените кръвоносни съдове от нараняване.

Остарявате

Честата поява на синини се среща повече при хора над 45-годишна възраст, защото с напредване на възрастта колагенът намалява. Кръвоносните съдове стават по-крехки и се пукат лесно.

Приемате медикаменти за разреждане на кръвта

Антикоагулантите и антиагрегантите са предназначени да разреждат кръвта и да предотвратяват образуването на тромби. Ако приемате такива медикаменти по някаква причина, те най-вероятно са в основата на появата на синините.

Антидепресанти

Някои антидепресанти имат този страничен ефект. Те се намесват в процесите на коагулация на кръвта и могат да причинят лесна поява на синини.

Кортикостероиди

Кортикостероидите също имат този страничен ефект в някои случаи. Обикновено се използват за потискане на алергични или възпалителни процеси, придружени с подуване, зачервяване, сърбеж. Най-честите причини, поради които се предписва терапия с кортикостероиди са екзема, лупус, псориазис.

Дефицит на витамини

Недостигът на витамин С и К може да е свързан с необяснимите синини, които имате. Витамин С е важен компонент в зарастването на раните и синтеза на колаген. Желязодефицитната анемия също е една от възможните причини.