Експерти твърдят, че ежедневната консумация на пакетирани храни води до поглъщането на две найлонови торбички годишно.

Например, един опакован колбас съдържа 230 000 микрочастици пластмаса. Според експерти, ако консумирате такъв тип опаковани храни всеки ден, за една година ще погълнете цели две найлонови торбички, съобщава „Дейли Експрес”.

Проучването е проведено от учени от университета в Портсмут.

Пластмасовите микрочастици са пластмасови частици, по-малки от 5 милиметра.

За да провери колко от тези частици попадат в храната, репортерката Мишел Морисън и децата ѝ приготвят две вечери с пилешко месо, картофи, моркови, броколи и пудинг. Те си набавили един от хранителните продукти, закупени в найлонова опаковка, а за втория закупили съставки без опаковка.

В първото ястие имало седем пъти повече пластмасови микрочастици, отколкото във второто.

Според експертите тези резултати показват, че пластмасата попада в организма главно от опаковката. Освен това храните без опаковки са с 37% по-евтини.

Изследователят по замърсяването от Университета в Портсмут д-р Фей Кусерио заяви: "Изглежда, че повечето микропластмаси попадат в храните чрез пластмасовите опаковки, в които се поставят храните. Но има и други начини, по които пластмасата попада в хранителната верига. Тя може да попадне в зеленчуците чрез почвата, а в месото - чрез тревата от пасищата. Освен това във въздуха има много микропластмаса, която попада върху храната. И накрая, микропластмасите могат да попаднат в храната от кухненските прибори по време на приготвянето на храната"

В отговор на констатациите на учените, говорител на Агенцията за хранителни стандарти заяви, че е "малко вероятно" микропластмасата да причини вреда.
Въпреки това, тъй като това може да има последици за общественото здраве, констатациите изискват официално разследване.