Израелската стартъп компания Sirin представи в Лондон луксозен смартфон с киберзащита на равнището на военните технологии за "международния елит".

Цената на телефоните Solarin започва от близо 14 000 долара за базисните модели, което ги поставя в ранга на други хайенд производители като Vertu. Устройството обаче претендира, че предлага по-голяма поверителност и софтуерно гарантирана защита.

Компанията, която стои зад проекта - Sirin Labs, набра 72 млн. долара от частно финансиране, като разработва телефона през последните две години. Апаратът ще бъде пуснат за продажба другия месец във Великобритания успоредно с откриването на официален магазин в лондонския квартал "Мейфеър", пише "Файненшъл таймс".

Израелската компания твърди, че устройството ще е твърде различно от "ювелирните" телефони, с фокус върху качеството на хардуера и технологията, гарантираща неговата сигурност.

Наречено "Ролс Ройсът на смартфоните", устройството Solarin се активира чрез физически ключ за сигурност на гърба и разполага с процесор Qualcomm Snapdragon 810, гарантирайки далеч по-добра Wi-Fi връзка, 23.8MP (мегапиксела) задна камера и 5.5-инчов IPS LED екран с 2K резолюция.

Тал Коен, главен изпълнителен директор и основател на Sirin Labs, заяви по време на представянето, че Solarin е пионер на нови, безкомпромисни мерки за поверителност и ще предоставя на потребителите по-голямо доверие и увереност, необходими, за да запазят личната си и бизнеса информация от кибер атаки.

Смартфонът дава възможност за 256-битово криптиране на комуникацията.

Представителите на компанията Sirin, основана с участие на израелски и казахстански капитал, заявиха, че смартфонът ще е подходящ за международни бизнесмени, притежаващи чувствителна информация. Компанията прогнозира, че потенциалният пазар за устройството са десетки милиони хора, като се имат предвид глобалните продажби на смартфони.

Бен Ууд, анализатор в CCS Insight, коментира, че глобалният пазар за ултраскъпи телефони е сравнително малък, но винаги има макар и ограничена група потребители, които биха платили значително повече за много сигурен смартфон. В същото време обаче, дори с помощта на криптиране и други мерки за сигурности, винаги ще остават дигитални следи от потребителя.

Дизайнерският екип на луксозния смартфон Solarin е ръководен от Фредрик Ойер, бивш продуктов директор на Sony Mobile, в Тел Авив и Швеция, а продажбите и маркетинга се осъществяват във Великобритания.

TrafficNews.bg