Не знаете колко често, как и по колко да подстригвате косата си? Тази статия е за вас. Вижте какви са съвети на специалистите за поддържане на здрава и красива коса:

  • Може да се ползват всякакви ножици

Невярно. Ножиците трябва да бъдат добре заточени и качествени – обикновените за рязане на хартия не са подходящи. Най-добре е да закупите професионални фризьорски ножици: в противен случай рискувате да повредите краищата на косата.

  • Косата е по-добре да се подстригва влажна/мокра

Вярно/невярно. Леко намокрената коса няма да стърчи, ще приляга добре и по-лесно ще е да се изравни и отреже. Но трябва да се има предвид, че когато изсъхне, косата ще стане значително по-къса. Това се дължи на факта, че влажния косъм се разтяга.

Поради това на къдрава и силно начупена коса се препоръчва подстригване на сухо – така веднага ще видите каква дължина ще остане. Същото се отнася и за бретона: не сте сигурни – режете на сухо.

  • Преди подстригване на косата е достатъчно разресване с четка

Погрешно. Дългата гъста коса трябва внимателно да се разреше по цялата дължина, след което да се изравнят краищата с рядък гребен. Ако планирате да придадете на дължината някаква форма, то използвайте четка за разресване на опашка – тя е удобна да се повдигнат горните кичури. За закрепване на кичурите използвайте специални щипки.

  • Дългите коси трябва да се подстригват по права линия

Вярно/Невярно. Тази прическа изглежда добре само върху идеално гладки коси. Ако всеки ден изправяте косата с преса и правите домашни маски за блясък и красота на косата – това е вашият избор на прическа. В друг случай е по-добре да се отреже косата по цялата дължина на полукръг – такава подстрижка е удобна да се събира в прическа или да се остави косата пусната.

  • Притежателките на дълга коса няма как да променят имиджа си без кардинални промени

Невярно. Ако не сте готова да се разделите с дългата си коса, подстригване на бретон или каскадна подстрижка ще даде желания ефект: така ще запазите дължината, но ще добавите допълнително обем и освежаване на образа.

Интересни факти

Нашите предци са отдавали на подстригването на косата голямо значение. Смятало се е, че косата съхранява жизнената енергия и поради това подстригването ѝ не е било желателно. А ако косата се е подстригвала, са се спазвали определени правила. Някои от вярванията са запазени и до днес.

Да вярвате или не, вие решавате.

  • За да расте косата по-бързо, подстригването на краищата трябва да бъде при пълнолуние.
  • Ако сте се разболели – подстрижете се: заедно с отрязаното ще си отиде и болестта.
  • Неделя е лош ден за подстригване. Най-подходящите дни са понеделник, четвъртък, събота.

Колко често да се подстригва косата

Много ще отговорят на този въпрос със стандартната фраза "един път на месец и половина". Всъщност, универсални правила няма. Факт е, че косата расте с всяка секунда и не съвсем равномерно, а по линията на челото, слепоочията, шията тя расте по-бързо, отколкото на темето, а също излиза от кожата под различни ъгли.

Така че, ако прическата ви изисква строго определена форма, за поддържането ѝ трябва да се подстригвате по-често. Като цяло, колкото по-къса е косата, толкова по-често се налага подстригване: мъже с класическа къса подстрижка посещават салоните един път на 2-3 седмици.

Ако сте решили да пускате дълга косата си, то трябва да имате предвид характеристиките на вашия тип коса. В този случай подстригването изпълнява оздравяваща функция: подстригвайки отслабена и цъфтяща коса, вие не давате на косата възможност да се разделя по краищата и да се сплъстява.

Ако сте решили, че искате дълга коса, трябва редовно да се подстригвате – отрязвайки няколко милиметра поне веднъж на 2 месеца, бъдете сигурни, че след една година ще имате коса по-дълга, отколкото ако не се подстригвате през цялото това време. Но това не гарантира напълно здрава коса!