Плодовете и зеленчуците са пълни с минерали, хранителни вещества и витамини. По време на пандемия консумацията им е много важна, за да поддържаме имунната система силна и здрава.

Днес ще ви представим практични съвети за това как да запазите хранителните продукти по-дълго време свежи и вкусни. 

Плодовете и зеленчуците са важна част от диетата ни, особено по време на вируси. Тогава най-много се нуждаем от витамини, а пресните плодове и зеленчуци се консервират трудно.

За щастие има няколко трика:

Не охлаждайте лук и картофи

Картофите и лукът не трябва да се съхраняват в хладилник, но не ги съхранявайте заедно в чинии или на плота в кухнята. Ако ги държите заедно, луковите газове стимулират покълването и гниенето на картофите.

Сложете ябълките първо в торбичка, а след това в хладилника

Ябълките са заплаха за много видове плодове и зеленчуци, защото съдържат газове, които насърчават гниенето. Затова те трябва да бъдат отделени от другите храни в хладилника. Преди да ги оставите в хладилника, сложете ги в найлонов плик, тъй като това удължава срока им на годност.

Увийте горната част на банана с фолио

Когато искате бананите ви да останат свежи толкова дълго, колкото е възможно, купете ги зелени. Те ще узряват при стайна температура. Този процес може да се забави, ако увиете парче алуминиево фолио около върха на банана. Когато купувате презрели банани, обелете ги и ги замразете. Можете да ги използвате за напитки, каша или сладолед.

Увийте целината във фолио и хладилник

Алуминиевото фолио ще ви помогне да запазите целината свежа. Увийте фолиото около зеленчуците и поставете в хладилник. Можете също така да я съхранявате в буркан с вода, който трябва да сменяте всеки ден.

Изсушете гъбите

Срокът на годност на гъбите е седем дни, но те често изгниват дори преди датата на годност, ако не ги съхранявате правилно в хладилника. Най-добре е да ги изсушите, да ги сложите в хартиена торбичка и да ги поставите в хладилника.

Поставете краставицата в найлонов плик

Пластмасата удължава срока на годност на краставицата. Поставете краставиците в найлонов плик и го затворете добре, преди да ги поставите в хладилника.

Обелете тиквата и морковите, настържете ги и ги сложете в хладилника

Съхранявайте морковите и тиквата във фризера в найлонова торбичка. Можете да удължите свежестта им, ако ги почистите, нарежете ги на парчета и ги сложете в буркан със студена вода. Сменяйте водата на всеки няколко дни и затворете буркана добре, преди да ги поставите във фризера.

Сложете билки в чаша вода

Не забравяйте билките, които могат да променят вкуса на обикновената храна в нещо много специално. Сложете пресни билки като магданоз или босилек в чаша вода и сложете всичко заедно в хладилника.