В продължение на десетилетия търсенето в Google е източник на информация за много хора, когато търсят упътвания, следят новините или търсят данни по нови и непознати теми.

Днес Google обработва около 3,5 милиарда търсения на ден. Поради доминиращия си пазарен дял, инструментът притежава огромен архив от търсения по ключови думи, които предоставят интересен поглед върху ключовите теми, които са привлекли вниманието на света през годините. Анализът е на Visualcapitalist. 

Тази графика, използваща данни от Google Trends, се връща 20 години назад и подчертава някои от най-популярните търсения на ключови думи от 2001 г. насам.

Трябва да се подчертае, че най-актуалните търсения се различават от популярните търсения, които се измерват чрез просто най-много кликания.

Набиращите популярност търсения е термини, който напоследък е много актуален. Той се фокусират върху растежа, а не върху общия обем, и в този набор от данни се измерва именно растежът през годината.

Добър пример е Доналд Тръмп, който се появи в новинарския цикъл по време на президентската кампания през 2016 г. След изборите интересът към Тръмп остана висок. Но името му не се появява в списъка с тенденции на Google след 2017 г., тъй като до този момент обемът на търсене на Тръмп е намалял.

Кои са най-популярните думи за търсене с Google по обем? Истината е, че те са по-малко интересни от най-популярните търсения – YouTube е номер едно, следван от Facebook, след това в мрежата WhatsApp.

Ето и набиращите популярност търсенията през последните 20 години: