Напоследък, докато пандемията от COVID-19 придобива опустошителни размери, се носи мълва в социалните медии, че газираната напитка тоник може да помогне в борбата с коронавируса. За съжаление, това не е така и мълвата се оказа само мит. Отдавна вече няма две мнения, така че по-добре запазете горчивата напитка само за коктейлите си, написа standartnews.com.

Ето как се появи слухът: тази газирана напитка съдържа малки количества хинин, екстракт от дървесна кора, който има лечебни свойства. Използва се най-вече за лечение на малария, но и при други болести, а, както е популярно известно у нас, за сваляне на висока температура.

В последно време хининът преживява ренесанс, тъй като лекарство, химически свързано с него, наречено хидроксихлорохин, се използва в клинични изпитания и вече се предписва и в Европа като потенциално лечение на коронавируса. Естествено много хора се втурнаха да се запасяват с тоник.

И макар още никой да не може да даде категоричен отговор дали хидроксихлорохинът работи срещу COVID-19 или не, едно нещо, с което всички експерти са съгласни е, че съдържащият хинин тоник не е лекарство.

„Можете да купите колкото си искате бутилки с тоник и пак няма да имате достатъчно за лечение на малария или COVID-19”, казва д-р Адам Бърман, медицински токсиколог и лекар в спешното отделение на болница в Ню Йорк.

В исторически план в тонизиращата газирана вода е бил използван повече хинин. Когато моряците идват до идеята за коктейла от джина и тоник в началото на 19 век, те го правят, защото добавянето на джин към техния горчив, лечебен тоник - смес от хинин и вода - го прави по-приятен.

Но „хининът в тоника днес е с незначително количество“, казва Бърман. „И лекарството, което се тества - хидроксихлорохин, не е хинин. Това е братовчед на хинина. В едно и също семейство са, но не са едно и също", категоричен е лекарят.