Всички сме чували, че смехът е здраве и смехотерапията е много полезна. Минутите, прекарани в истинско смеене и забава с приятели и роднини, имат много положителен ефект върху нас и състоянието ни. Ето какви ползи носи това.

Подобрява връзките

Проучване показва, че смехът ни прави по-отворени към новите хора около нас и ни помага да заздравим връзките и да ги направим по-силни. Нека си го признаем - връзките с приятели, колеги и половинка, в които не можем да се смеем, са скучни.

Подобрява паметта и намалява стреса

Изследване показва, че смехът помага за изострянето на паметта и да запомним определени неща. Освен това, той сваля нивата на стресовия хормон кортизол, особено при по-възрастни хора.

Прави ни устойчиви

Случвало ли ви се е да се смеете нервно и от притеснение в стресова ситуация? Това е естествена реакция, тъй като смехът ни помага да регулираме емоциите, когато сме изправени пред предизвикателство.

Прави ни по-здрави

Проучване върху диабетици показва, че смехът намалява стреса и възпаленията. Освен това, той повишава нивата на добрия холестерол. Случвало ли ви се е да се смеете, докато разказвате забавна история или шега и едвам да я довършвате? Това е, защото знаете какъв ще е краят. Преждевременният смях пък може да стимулира имунната функция.

Учите по-успешно

Когато опитвате да научите нещо, обикновено сте твърде сериозни. Но изследване показва, че хубавият смях помага по-лесно да запомним и научим новия материал. Заложете на чувството за хумор.

Прави ни привлекателни

Скорошно проучване показва, че хуморът и закачките се оценяват високо, когато говорите с потенциален романтичен партньор. А и колко скучна би била връзка без шеги?