Когато Дейвид Лоури решил да създаде изцяло нов дизайн на частен самолет, той потърсил вдъхновение в естетиката на луксозните автомобили. „Maserati и Mercedes-Benz бяха двете основни марки, които разглеждах и концепциите и идеите ми са вдъхновени от тях", казва независимият аерокосмически инженер. Тези концепции са въплътени във Valkyrie: пет-местен самолет, с еднобутален двигател.

Външният вид на Valkyrie определено е футуристичен, но и много красив. Това е така, защото Лоури го е проектирал така, че пропорциите му да бъдат естетични: „изпъкнал профил в предната част, вдлъбнат в задната и инфлексна точка на мястото на свързването им.” 

В допълнение към добрия външен вид, Лоури искал Valkyrie да бъде ефективен и лесен за управление, пише PopSci.com, цитиран от nauka.bg. Затова му поставил второ крило, близо до носа, което прави самолета с до 20% по-бърз, с по-малък разход на гориво, в сравнение с Cessna или друг сходен самолет.

Самолетът има спираща дъха скорост - двигателят е с 350 конски сили, достига скорост от 260 възела (480 км/ч). Може да измине 1900 километра. Освен това предлага най-голямото зрително поле при частните самолети – 320 градуса.

Второто крило прави загубата на височина по време на полет почти невъзможна. В съчетание с простите контролери и богатата на информация система Garmin G3X, Valkyrie е изключително лесен за пилотиране. „Когато страртирате двигателя, самолетът е толкова лесен за управление, колкото кола”, казва Лоури. „Така че, дори да сте лош пилот, той ще ви прости грешките.” 

Стартъп компанията на Loury - Cobalt, планира да започне да приема предварителни поръчки за експерименталната версия на самолета - Valkyrie X, не по-рано от края на 2016 и възнамерява да направи потребителската версия Co50 Valkyrie достъпна в средата на 2017. Единственото нещо, което стои между вас и Co50 Valkyrie е сумата от 750 000 долара.

Още новини четете ТУК

TNS.bg