Чувствате ли, че никой не оценява работата, която вършите? Може да бъдете подценени на работа.

Липсата на напредък може да бъде основен фактор за чувството, че сте подценени, но също така може да бъде свързано с междуличностни чувства, като негодувание, че вашият шеф не ви уважава или не ви благодари. „Това може да бъде уникално за човека“, казва експертът Пабло Ескалара пред HuffPost. „Имал съм някои клиенти, които са казали: „За мен е важно моят ръководител или мениджър, да ми показва, че с работата, която върша допринасям за нещо.“

Все пак може да има широк набор от издайнически предупредителни знаци, че сте подценени в работата си - и понякога те не са очевидни веднага, пише Profit.bg.

Според треньори по кариерно развитие, понякога е необходима висока емоционална интелигентност и проницателност, за да забележите ранните предупредителни знаци, че сте подценени на работното място, тъй като в началото те обикновено са незабележими.

Ето някои от основните според тях:

1. Чувствате се невидими на срещите, защото никой не взема вашето мнение на сериозно.

Един ранен признак възниква, когато вашата гледна точка е отхвърлена или засенчена от мненията на другите на срещите на екипа. Ако колегите пренебрегват мислите ви или да представят идеята ви за своя на срещи, основното послание, което ви се съобщава, е „Не сте казали нищо ценно. Ако вашите идеи продължават да се игнорират по време на срещи, първо трябва да помислите дали предавате ясно съдържанието на вашите съобщения. Но ако знаете, че излагате идеите си ефективно, задайте допълнителни въпроси на колегите си, за да разберете какъв точно е проблемът. Това може да ви помогне да съберете повече информация, защото няма да накара хората да го разглеждат като атака и да станат отбранителни.

2. Вие сте напълно самостоятелно оставени с работата си.

Да се ​​чувстваш неангажиран твърде често е симптом на подценяване. Това е невропсихологична нужда: хората искат да се чувстват свързани, искат да се чувстват ценени, искат да се чувстват чути. Когато отнемаме тези неща от хората, те стават неангажирани служители. Ако се чувствате напълно оставени и никой не се интересува от вас, това е знак да помислите, дали това не произтича от чувството, че не сте оценени. 

3. Вие сте любимият човек за офис работа, но не и за задачи, които всъщност ще ви доведат до повишение.

Ако продължавате да се натоварвате с неблагодарни офис задачи, които не са ваша работа, като правене на кафе и водене на бележки, това е обезпокоителен знак, че сте подценени. Ако получавате лоша, скучна, тежка работа, проекти или задачи, които не са предизвикателни, докато виждате, че други хора получават по-вълнуващи задачи, замислете се.