Обогатете менюто си с нещо ново, свежо и вкусно. Става въпрос за леките и ароматни малинови мъфини, които са перфектния десерт, с който да се подсладите през топлите месец. Ето и какво ви е необходимо, за да ги приготвите.

Състав (количество за 16 стандартни мъфини):

375 гр брашно
2 пакетчета бакпулвер
½ чаени лъжички сол
1 лимон (кора)
3 яйца (стайна температура)
200 г захар
250 мл мляко (стайна температура)
120 мл олио
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
120 г бял шоколад
200-220 г пресни малини

Приготвяне:

Загрейте фурната до 220ºC. Намажете с масло калай за мъфини и го оставете настрана.

В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, лимоновата кора и солта.

Отделно разбийте яйцата със захарта, докато сместа стане светло жълта и лека. Добавете мляко, олио и екстракт от ванилия, след което разбъркайте добре.

Добавете приготвената смес в купа с брашно и разбъркайте с хранителен комбайн (използването на миксер не се препоръчва). Внимателно хванете дъното на чинията, повдигайки шпатулата към вас, така че брашното да се смеси добре.

Когато сместа стане тежка и гъста (добре е, ако някъде има бучки брашно) добавете ситно нарязан (или настърган) шоколад и разбъркайте.

Изсипете сместа в подготвения калай за мъфини почти до върха и потопете малините в тестото с пръсти (5-6 малини / мъфини). За цвят оставете 2-3 малини на повърхността.

Поръсете със захар и печете на 220ºС за 5 минути, след това намалете температурата до 180ºС и печете още 15 минути, т.е. докато мъфините станат златисти.

Поставете клечка за зъби в средата на мъфините и я извадете, и ако тестото не залепва за клечката за зъби, мъфините са готови.

Извадете мъфините от фурната и оставете да изстинат за десет минути.

Съвет: Не се препоръчва използването на замразени малини, тъй като те отделят твърде много сок и ще оцветят тестото.