Почистването на входа на дома, както и дезинфекцията на помещенията, е от особено значение за спиране на разпространението на коронавируса. Както много специалисти предупредиха неведнъж, от личната хигиена зависи нашето здраве. Доказано е, че вирусът живее по различни повърхности и може да се задържи там с дни. Това означава ли, че лесно може да го внесем вкъщи чрез обувките?

Основният риск за предаване на COVID-19 е чрез въздушно-капков път, лице в лице, но въпреки това, възможността той „да влезе“ у вас е голяма, ако не спазвате добра хигиена и не миете ръцете си след като сте свалили мръсните обувки.

Според редица изследвания, вирусът може да живее на картон 24 часа, а на повърхности като неръждаема стомана и пластмаса – от два до три дни, което е напълно достатъчно, за да го пренесете на други места.

По думите на общопрактикуващия лекар Джорджине Нанос, обувките ни може да са потенциален източник на замърсяване, ако сме били с тях по-дълго време на места, на които има голямо текучество от хора. Например в магазина, метрото, масовия градски транспорт, на работното място или в асансьора.

„Към днешна дата вярваме, че коронавирусът може да живее на повърхности до 12 часа. И сред тях определено включваме и тези на обувките“, обяснява той.

Според резултатите, направени от изследвания на различни материи, използвани за направата на обувки, коронавирусът може „да живее“ на стайна температура по 5 и дори повече дни. Това коментира специалистът по инфекциозни заболявания Мери Шмит.

На кои материали се задържа вирусът?

Вирусът може да е активен в продължение на дни върху обувки, направени от пластмаса и синтетични материали. Когато човек киха и кашля, част от секретите му могат да полепнат по неговите обувки и тези на други хора. Така например някои материи като спандекс, които са по-устойчиви на деформация, могат да задържат коронавируса за 2-3 дни. „Коронавирусът може да остане активен на някои повърхности, като пластмаса, до два-три дни. Това предполага, че той живее върху по-некачествените обувки по-дълго, докато при естествените влакна изсъхва по-бързо“, отбелязва специалистът по здравни грижи Керол Уинър. Независимо дали носите кецове или работни ботуши, трябва да обърнете внимание на подметката. „Тя е място за размножаване на повече бактерии, гъбички и вируси, отколкото горната част на обувката“, обясни Кванза Пинкни, специалист по спешна помощ.

Подметки от каучук, кожа и PVC съединения могат да привлекат повече бактерии, показва проучване, публикувано от Чарлз Герба, микробиолог и професор от Университета в Аризона. Но да не забравяме, че не всички от тях са вредни за организма, чрез някои ние изграждаме по-добър имунитет, пише Tialoto.bg.

Какви обувки да носите, ако ходите на работа?

Според специалистите по здравни грижи, добре е да имате отделен чифт обувки и чорапи, които да носите на работното място и да ги оставяте там. Разбира се, за да перете чорапите, трябва да ги прибирате в плик, след което при прибиране у дома, да ги поливате с гореща вода. Така ще предотвратите разпространението на вируса. Но дори и да смените обувките, няма гаранция, че сте защитени. Ето защо е добре да ги сваляте на входа, а не да се разхождате с тях по коридора, където стъпвате с чорапи. Препоръчително е да имате чисти чехли, които да обуете веднага след прибиране и да оставите обувките си до самия вход. От друга страна, ако разполагате с обувки или маратонки, които могат да се перат в пералня, на по-висок градус, носете тях. Как да почиствате обувките си? Независимо дали става дума за работните обувки или тези, с които сте били в магазина, препоръчително е да използвате дезинфекциращи кърпи. В по-големите хранителни вериги и магазини за козметика се продават специални кърпи за почистване на повърхности. Те са с определен процент алкохол, който убива бактериите.

Също така, ако имате възможност да минете обувките с топла вода и дезинфекциращ сапун, който няма да ги съсипе, го направете. Но за целта внимавайте – ако ги занесете в банята, рискувате да разнесете вируса.

Изтриването на обувките с кърпа на алкохолна основа е най-ефективно. Може и да пуснете маратонките си на кратка програма в пералнята, за да сте сигурни, че те наистина са чисти. Не бива да рискувате с нанасянето на дезинфектант или някакъв друг почистващ препарат върху естествени и други материи, защото може да ги развалите.

Къде е най-добре да държите обувките си?

Идеалният вариант е да не внасяте обувките в дома си. Ако имате шкаф пред входната врата, където да ги държите, по-добре е да ги оставите там. Това ще намали риска от пренасянето на вируса в дома ви. От друга страна, може да ги минете с дезинфекцираща кърпа и ги поставите на етажерката в коридора. Бъдете #ОтговорниВкъщи, всеки път след като се приберете и свалите обувките, не забравяйте да се измиете! Трябва да спазвате добра хигиена и след тяхната дезинфекция – да изхвърлите парцала или мократа кърпа в коша, както и да минете мястото с парцал, напоен със спирт или специален препарат.