Понякога, поради различни причини, хората не могат да се нагърбят с домашни любимци като кучета и котки. Дали заради голямата отговорност, заради алергии или други причини, няма значение. Това обаче не означава, че не можете да си внесете радост в ежедневието с някое по-нетрадиционно животинче, за което да се грижите.

Ето няколко свежи идеи:

Рибки

Когато взех рибки на дъщеря ми, мислех, че това е най-скучният и безинтересен домашен любимец. Оказа се, че съвсем не е така. Тези водни обитатели имат свой живот и когато ги наблюдаваш по-дълго време, си даваш сметка, че аквариумът е дом, в който се вършат всякакви неща. Понякога се гонят, друг път спят (застанали неподвижно почти по дъното), а когато тръгнеш да им сипваш храна, се събират почти всички на повърхността , като някои дори отварят уста. Изключително интересно и забавно може да бъде за малко дете, а за вас тази водна „шир“ ще носи истинско спокойствие. Да седнеш край аквариума да четеш книга е едно от найрелаксиращите и приятни неща, които могат да ти се случат у дома. Като всички други, и тези животни се нуждаят от грижа- от „обзавеждане“ на аквариума, от помпа за въздух и нагревател за водата. Не звучи никак просто, но ако в началото прочетете достатъчно по въпроса и направите аквариума по всички правила, после ще ви бъде сравнително лесен за поддържане. Още повече, че не винаги се нуждаете от нагревател и дори помпа. Единствено естественото озеленяване е строго препоръчително- не само, за да бъде по-красиво, а и за да не умират рибки от изкуствените пластмасови растения, които сте потопили вътре. Някои от тях изпускат бои и вредни вещества (макар и да с продават като безвредни) и преди да сте се усетили, рибките започват да се разболяват и да умират. Друго „условие“ е да започнете с малко и лесни за гледане рибки. После сами ще прецените дали да ги увеличите. Ако пък искате нещо съвсем малко и непретенциозно, вземете си само две златни рибки или дори само една бета. Бетите са много красиви, а златните стават доста големички. На всяко дете би му било интересно и би проявило грижа, защото тук тя е минимална. Единствено чистенето на аквариума ще е ваша грижа, но не е трудно и два пъти месечно се преживява.

Костенурки и гекони

И ако все пак не сте сред почитателите на рибите, които не можете да докосвате, а вашето дете държи да гали домашния си любимец, вземете си сухоземна костенурка. Те живеят наистина много- над 50 години и са рядко разболяващи се животинки. Да ги гледате как ходят бавно из къщи и дори да ги търсите къде са, ще е забавна занимавка на децата. За тях общо-взето ще ви трябва само аквариум с термометър и нагревател и лампа, на която те много обичат да се припичат.

Грижата е минимална, а са екзотични животинки, които си заслужават вниманието. Възрастните индивиди се хранят максимум три пъти седмично, а почистването на аквариума е на около 14 дни, също като при рибките. С леопардовите гекони, които са доста разпространен домашен любимец в чужбина, положението е една идея посложно, а и те са малко по-страшни за децата, въпреки дружелюбния си нрав. Освен, че трябва добре да се погрижите за отоплението и осветлението им, сравнително неприятното при тях е, че трябва да ги храните с живи скакалци, щурци, червеи и ларви. Иначе са изключително мили и издръжливи същества, които издават звуци и си облизват очите. Освен това си сменят кожата на определен период от време, което е доста интересен процес. Чрез костенурките и геконите можете да научите децата да не се страхуват от влечуги, защото често този страх е непреодолим, дори при възрастни хора.

Скариди и раци

Наскоро ги подариха на дъщеря ми. Първата ми мисъл беше, че това са някакви изкуствени рачета и мидички, защото разбрах, че се продават дори в магазините за детски играчки. Представляват малки ракообразни (по-известни като морски маймунки), които се продават с всичко необходимо. Всъщност си купувате едно пликче с яйца на скариди в комплект с малко аквариумче. Напълвате го с вода и изсипвате там пликчето. След 3 до 5 дни се „излюпват“ малките обитатели, които може да наблюдавате как постепенно растат и стават активни. Грижата включва единствено хранене веднъж седмично, а понякога и добавяне на вода, ако се е поизпарила. И така колонията на тези странни и интересни същества може да се развива повече от година, само с тези грижи. Звучи забавно и е, препоръчителни са за малки деца. Нещо като жива играчка, а покрай нея може да създадете интерес у детето към морските обитатели като цяло. Ракът- отшелник е друг домашен любимец, на който може да осигурите малък аквариум и съвсем малко храна.

Храни се предимно с меки плодове като манго и пъпеш, но може да яде и орехи и лешници, като си ги троши сам със щипките.Особеност при него е, че изисква терариум със солена вода и малко повече влажност. Ще ви бъде и малко трудно да се сдобиете с това „зверче“, зависи къде живеете, разбира се. Но иначе това раче е контактно и издава звуци, колкото и безумно да ви звучи за подобно животно. Можете дори да го оставите да се поразходи върху вас. Помнете само, че не отговаря на наименованието си и не си взимайте само един- тези раци обичат компанията на побратимите си. Децата рядко изпитват страх от пълзящи животинки, поне докато са съвсем малки, дори са им прекалено интересни, тъй като любопитството им винаги надделява. Затова- помислете за тези почти неангажиращи варианти за домашен любимец.

Ферма за мравки

Аквариум за мравки, които обаче сами трябва да си хванете от двора. Звучи странно, но е наистина добре измислено и забавно.За живота на тези миниатюрни, но много работливи насекоми, има безброй филми, които са изключително интересни и поучителни. Сега може да наблюдавате „бита“ им на живо- да разберете за техните взаимоотношения, за това как си помагат, копаят тунели и т.н. Единственото, което трябва да направите, след като си купите „мравчения“ аквариум е да пробиете дупчица в гела, който съдържа и да поставите там няколко мравки.Този гел е специално разработен от НАСА при тестването на поведението на мравките в състояние на безтегловност.Той съдържа важни минерали и аминокиселини, нужни за живота на мравките. Аквариумът не трябва да почиствате. Достатъчно е само през две-три седмици да го отваряте, за да влезе чист въздух. Защо пък да не опитате? Харчим безумни пари за всякакви още побезумни играчки за децата си. Защо да не им подарим нещо живо, наистина различно и интересно?

Малки пухести животинки

Ако пък определено не сте харесали нестандартните предложения, чинчила, хамстер, морско свинче или джербил- изберете сами. Те не са необичайни домашни любимци, но са относително лесни за отглеждане и децата много им се радват. Могат да живеят в малко пространство и се нуждаят от елементарни грижи. Да ги гледат как се забавляват, карайки „колело“ , хрупайки храна или криейки я в свои специални скривалища, които си майсторят сами, ще е прекрасна занимавка за малчуганите. Морските свинчета пък са още по-сладки и забавни и обичат да ги галят. Единственото, за което трябва внимателно да следите е да не ги изпускате без контрол, извън клетката им, защото хамстер определено може да изгубите у дома и да не успеете да го откриете с дни. А той е в състояние да нагризе не малка част от мебелировката и кабелите ви.

Домашният любимец възпитава и учи на много. Не всеки има възможност да гледа такъв, обаче. Но всеки може да помисли за някои по-лесен вариант да създаде истинска грижа и обич на едно дете към животинския свят, към природата. Защото за заобикалящия ни свят сме „виновни“ само ние. Важно е да създадем отношение и грижа в малките човечета, за да един ден станат отговорни възрастни.