Въпросът по-скоро вредни или по-скоро полезни са яйцата е спорен от години. Хората, които тренират усилено и искат да трупат мускулна маса, консумират по няколко броя на всяко ядене, а предупреждението е, че при прекаляване може повишим холестерола до опасни нива. И тук идва въпросът колко броя можем да си позволим, за да не си навредим.

Яйцата присъстват в храненето ни от векове. Те съдържат много полезни хранителни вещества като протеини, витамин В12, йод и витамин D. Сега на пазара се предлагат яйца от подово отглеждани или свободни кокошки, а някои видове са обогатени и с различни хранителни вещества чрез добавяне на специални компоненти в храната на кокошките. Най-често става дума за селен.

А скорошно изследване на американски учени открива, че до 12 яйца, консумирани за една седмица, не се забелязва негативен ефект върху нивата на холестерол. При анализ на резултатите от две групи се доказва, че няма разлика в нивата на липопротеините с висока плътност (HDL) и липопротеините с ниска плътност (LDL).

И ако едните ядат по 12 яйца седмично, другите - само по две в продължение на четири месеца. Прави се обаче уточнението, че става дума за въпросните обогатени яйца, които имат по-висока хранителна стойност.

Това е поредното научно твърдение в защита на умерената консумация на яйца. През годините неведнъж чувахме, че те са вредни за здравето ни и дори могат да доведат до сърдечно-съдови проблеми, докато след това подобни твърдения се опровергаваха и яйцата дори се определяха като полезни, припомня Medical News Today.

Очевидно и тук, както в много други случаи, разковничето е в количеството. Когато не прекаляваме с него, редуцираме значително шанса от негативни последствия. А съветът е да намалим броят яйца дори до едно на ден. И винаги да избираме тези, които са от свободни кокошки или обогатени.

 

 

Източник: lifestyle.bg 

Снимки: iStock