Досега без съмнение сте чували за периодично гладуване (ПГ). Въпреки че ПГ стана част от популярния диетичен лексикон през последните години, гладуването като цяло не е нищо ново. Съобщава се, че Хипократ е първият човек, използвал гладуването през пети век пр.н.е. за лечение на болести и е съществена част от много религиозни традиции, включително в исляма.

Има много причини, поради които можете да опитате гладуване, или по-специално ПГ, от загуба на тегло до уелнес. Тук ще намерите съвети как да се подготвите за успех, ако решите да започнете.

Какво е периодично гладуване?

За разлика от някои други диети, периодичното гладуване няма дълъг списък от правила. Вместо това подходът е свързан с пълно или частично ограничаване или въздържане от хранене през определен период от време. С други думи, ПГ включва паузи от редовното хранене.

Странични ефекти на периодично гладуване

Преди да преминете към изцяло нов начин на хранене, имайте предвид, че има някои странични ефекти, които може да изпитате:

  • Главоболие
  • Умора
  • Ниска енергия
  • раздразнителност
  • Глад

Всичко това може да се случи, защото не ядете. Въпреки че са нормални, те са неудобни и това може да повлияе на ежедневното ви чувство за благополучие. Някои хора ще открият, че това не са добри компромиси и ще изберат да спрат ПГ. Това е напълно в реда на нещата, не е за всеки.

Една забележка: Очаквайте гладът да достигне връх през първите 10 дни, след което да намалее, когато тялото ви се приспособи към нов модел на хранене.

6 съвета за начинаещи с периодично гладуване

Преди да опитате периодично гладуване, настройте се за успех, като следвате тези стъпки.

1. Вземете решение за типа

Ако целта ви е загуба на тегло, помислете колко искате да отслабнете. Ако е значително, може да има по-голям смисъл да започнете с алтернативно гладуване, въпреки че е по-предизвикателно. По този начин можете да загубите добро количество тегло през първите няколко месеца, което може да поддържа мотивацията. След това можете да преминете към ограничено във времето хранене, защото е по-лесно да се придържате към по-дългосрочен план.

2. Настройте своя прозорец

Ако възнамерявате да опитате ограничено във времето хранене, ще трябва да вземете решение за вашия прозорец за хранене. Това може да стане по предпочитание. Някои клиенти казват, че просто не трябва да ядат сутрин, така че ще започнат прозореца си за хранене с обяд, ще хапнат лека закуска и след това ще вечерят. Други ще смачкат и трите хранения в по-малкия прозорец за хранене. Може да планирате вашите хранение предварително като разгледате кауфланд брошура следваща седмица - ще намерите страхотни намаления на качествени български продукти без консерванти или добавени захари. Също така, добра алтернатива би била пазаруването от локални пазарчета където храните са отгледани по натурален начин.

Не сте готови да извървите целия път? Опитайте 12-часово гладуване, което е най-естественият модел, в който хората да попаднат. Не е толкова строго, но спира храненето през нощта, което може да ви помогне да отслабнете и да намалите киселините или проблемите със съня, причинени от консумацията на храна твърде близо до времето за лягане.

3. Планирайте дните на гладуване стратегически

Гладуването може да предизвика неприятни емоции (гняв, причинен от глад), както и умора и главоболие. Тя препоръчва да разгледате седмицата си и да имате предвид дните, в които трябва да се представите особено добре, като ден, когато имате презентация за работа. Това не са дните за планиране на гладуване.

По същия начин, ако имате важна социална функция (рожден ден или друго тържество), може да бъде наистина трудно да постите в дните, когато специалните храни са голям компонент. Гледането напред, за да се вмести ПГ в начина ви на живот, а не обратното, е ключът към това да работи за вас в дългосрочен план.

4. Все още посягайте към питателни храни

Вярването, че по време на периоди на пируване можете да ядете каквото искате, не е съвсем вярно, особено ако искате да го правите здравословно. Гладуването не е заместител на здравословното хранене. За да получите хранителните вещества, от които се нуждаете, съсредоточете се върху храни с постни протеини, фибри и въглехидрати с нисък ГИ, плодове и зеленчуци, казва тя. Пийте много вода през целия ден. Това ще гарантира, че няма да се дехидратирате.

5. Плъзнете прозореца си

Отново, ако следвате ограничено време хранене, знайте, че не е нужно да поддържате един и същ прозорец за хранене всеки ден. Можете да го коригирате в зависимост от вашите ангажименти. Например, ако имате специални планове за късна закуска, плъзнете прозореца си нагоре, за да можете да участвате – и да се почувствате щастливи и доволни (а не лишени) по време на периодично гладуване.

6. Консултирайте се със здравен специалист

Може да имате много въпроси за това дали ПГ е подходящо за вас, какво да ядете или как да го накарате да работи в живота ви, особено ако имате основни здравословни проблеми. В такъв случай най-добре е да се свържете с регистриран диетолог за насоки как да направите това безопасно.