Една от най-редките форми на пясък - звездният пясък, е едновременно красива гледка и научно чудо. Намерен на островите Такетоми, Хатома и Ириомоте в Япония, звездният пясък е точно това, което подсказва името - малки парченца пясък във формата на звезди. На пръв поглед плажовете изглеждат като всички останали. Едва когато посетителите се вгледат по-отблизо, става ясно, че това не е обикновен пясък. Въпреки малкия размер на частиците, не е проблем да се види невероятната звезда и с невъоръжено око, пише GlasNews.

За разлика от повечето плажове, пясъкът на плажа Хошизуна и другите околни японски плажове не е съставен от скали и минерали, а по-скоро от останки от предишни организми. Всяка малка звезда е екзоскелет на малки, едноклетъчни организми, известни като Foraminifera. Това означава, че макар пясъкът вече да не е жив, той някога е бил част от организъм в Тихия океан.

Когато вълните заливат плажа, водата носи със себе си черупките и екзоскелетите на тези малки организми, изграждайки уникалната брегова линия. Този конкретен, звездообразен вид, известен като Baculogypsina sphaerulata, се среща само в кораловите рифове на Източна Азия, което прави тази специална пясъчна форма една от най-редките в света.

Островите Такетоми, Хатома и Ириомоте, домът на звездите, са част от островите Яеяма, разположени край континенталната част на Япония. Те са едновременно най-южните и най-западните населени острови в страната.

Когато мислим за плажове, сме склонни да си представяме само един вид пясък, но има интересни видове по света, в допълнение към звездния пясък на Япония. На плажа Papakolea на Хаваите пясъкът е съставен от кристализирала магма и целият плаж е зелен.