Петък 13-и отдавна има злокобна слава. Датата буди суеверни страхове от векове насам, които са валидни и сега сред голяма част от хората. Днес отново имаме случай, когато 13-ия ден от месеца се пада в петък. Затова мнозина предпочитат да не излизат от домовете си, да не предприемат пътувания, да не сключват сделки и да планират каквито и да е събития. 

Страхът от петък 13-и е толкова силен, че дори има фобия, свързана с него. Сложната дума параскевидекатриафобия значи именно страх от злокобната дата. Терминът е събирателно от декатриафобията (страх от числото 13) и параскевифобията (страх от петък).  

Заради масовите суеверия повече от 80% от небостъргачите нямат 13-ти етаж, а хотели няма стая с този номер. Много летища пропускат 13-ата писта.  Във Формула 1 няма болид с номер 13. Такъв няма и по улиците във Флоренция. 

Според една от версиите петък има лоша слава, защото именно в този ден Иисус Христос е разпнат на кръст. На тайната вечеря на Божия син пък присъстват общо 13 души - той и 12-те апостоли. И до днес у много народи съществува поверието 13 души да не сядат заедно на маса. Предателят Юда идва последен, тринайсети.

Друга версия за лошата слава на числото 13 идва от древен скандинавски мит. 12 богове празнували във Валхала, домът на бог Один. Пакостливият бог на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненството като 13-и гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. Земята потънала в мрак и траур.

Според историческите факти 13 октомври 1307 г. остава в историята като изключително зловещ ден. Тогава по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V е арестуван Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите , както и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък 13-ти е смятан за лош и нещастен ден от последователите на ордена.

Има и по-пресни доказателства, че тази дата наистина е злокобна. На 13 декември 1907 г., петък, край островите Сили в Ламанша потъва американската седеммачтова шхуна, която била единствена по рода си. Корабът носи името Томас Лоусън, наречена на собственика си – американският бизнесмен и писател Thomas W. Lawson. Най-известното му произведение е "Петък – тринадесети".

На 13 април 1970 година експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на американската совалка "Аполо 13 "  за кацане на Луната. Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята. Любителите на нумерологията ясно съзират „черна прокоба“ – сумата от цифрите в датата на излитане на ракетата, изписана по начина възприет в САЩ (4-11-70), е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време.

На 13 януари 2012 г., петък, до брега на остров Джильо в Средиземно море след сблъскване с подводен риф потъва 115 хил. тонният италиански круизър "Коста Конкордия". Жертвите на катастрофата са 32.

13 има лоша слава и защото идва след числото 12, което е считано за божествено. То се среща почти навсякъде - 12 апостоли, 12 еврейски племена, 12 наследници на Мохамед, 12 часа, 12 месеца, 12 зодиакални знака, 12 богове на Олимп. В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12, защото вярвали, че 13-ият е самият дявол. В картите Таро пък именно 13-ата е смъртта. 

В някои култури, като испаноезичната, обаче не петък, а вторник е денят, който носи лош късмет. В Гърция вторник е считан за ден, контролиран от бога на войната Арес. Превземането на Константинопол от османските нешественици става във вторник, 29 май.