Тази години са заредиха безкрайни почивни дни. Някои от тях бяха слети, а други – баш по средата на седмицата. Сряда е, почивен ден. Къде да се разходим в близост до София, така че да не губим време в път?

Едно от местата, които можете да посетите е Драгоманското блато. То все още не е обявено за защитена територия, но тъй като се намира на пътя на миграцията на различни птици, надяваме се, че и това ще се случи. Богатата растителност и многобройните видове птици, които отглеждат своите поколения на това място, го превръщат в желана дестинация. Изградената дървена пътека дава възможност да се доближите максимално до това природно богатство.  И цялата тази красота е само на около 40 км от София.

А чували ли сте за Кътинските пирамиди? В почивния ден бихте могли да се отправите и натам. Те са обявени за природна забележителност през 1962 г. Представляват островърхи образования. Хубаво е да посетите това място преди природата да го унищожила, тъй като размерът им с всяка година намалява. Местността се намира само на 20-22 км от столицата.

Защо пък да не посетите и Самоковския манастир. Той е действащ девически манастир и носи името "Покров Богородичен". Изграден е през 1772 г. Красив и уникален с това, че е един от малкото, които се намират в рамките на населено място. Църквата е в типичен възрожденски стил, а иконостасът невероятно красив.  На около час път и 60 км от София бихте могли да се отдадете на спокойствие и почивка.

Село Железница също е една чудесна идея за еднодневна разходка. Само на 20 км от София това място предлага приятни пътеки за разходка сред хубава природа и чист въздух. Да не забравяме и многото термални извори, които ще ви съпровождат  по време на излета ви. Температурата на водата е около 30 градуса и се намират на около 2 км под селото, в близост до водослива на реките Железница и Егуля.

Най-далече можете да отидете до пещера Проходна. Ще трябва да отделите около час за път, а километрите са около 110. Проходна е най-дългият пещерен тунел в България. Намира се близо до село Карлуково, откъдето можете да хванете няколко различни маршрута. Вследствие на ерозия в тавана са се образували два отвора известни като "Очите на Бога". На това място бихте могли и да опитате бънджи скок. През 1962 г. пещерата е обявена за природна забележителност.  

На вас оставяме избора каква посока да хванете.