1500-годишна монголска мумия предизвиква смут. Снимките на находката в Интернет имат стотици хиляди коментари, някои са изключително интересни. Привърженици на теорията на конспирациите, твърдят, че мумията е обута в маратонки Adidas. От там тръгват и дебатите за пътуване във времето.

Невероятно откритие е направено от археолози в Алтайските планини в Монголия на височина от 2,803 метра. Според сибирските медии, находката се определя като първото пълно Turkik погребение на жена в Централна Азия.

Един Twitter потребител пише: "Трябва да е пътешественик във времето. Знаех си, че ще се изкопае резултата рано или късно."Един потребител на мрежата Leak добавя: "Не знаех, че те са имали Adidas тогава ... "

Наред с мумията изследователите също така открили, седло, юзда, глинена ваза, дървена купа, корито, желязна кана и останки от цял кон, за който се смята, че е бил принесен в жертва. Положени са и 4 палта, изработени от памук с богата украса.Изследовател от музея Khovd, където върви проучване на находката, разказва, че вероятно жената не е от богат род, защото няма лък в гроба.

Изследователите са били предупредени за откриването на гроба от местни пастири.

TNS.bg