Дигиталните номади са хора, които използват само цифрови технологии, за да си вършат работата, обичат да пътуват, независими са и живеят на много места. Накратко, дигиталният номад живее и работи на път, защото може да си върши работата от всяка точка на света, изисквайки само достъп до Интернет.

Дигиталните номади са все по-голяма група в света и някои от професиите, към които принадлежат, са блогъри, дизайнери, журналисти, фотографи. Сега има нова група номади. Поради сегашната ситуация работата от вкъщи се превърна в част от ежедневието на мнозина, така че те вече не са осъдени на пет дни в офиса, т.е. работа от разстояние.

Това е засегнало и други области от живота ни, така че все повече хора ще ходят на по-дълги пътувания, където могат да комбинират работата и удоволствието по по-ефективен начин. Тази година се очаква значително увеличение на ваканциите, съчетани с работа, като пътниците се опитват да удължат пътуването си на нови места и да останат седмица или две по-дълго, за да работят извън офиса или да организират ваканции по време на бизнес пътуване. .

Имайки предвид това, първото европейско село за дигитални номади се отваря на португалския остров Мадейра. Това е проект, който отваря врати за заинтересованите цифрови номади на 1 февруари в град Понта до Сол. До 30 юни 100 дигитални номади имат възможност да живеят на това красиво място, където климатът винаги е приятен, слънцето грее целогодишно и природата е невероятно красива. Това номадско село предлага на пътуващите безплатни офиси, безплатен интернет от 8 до 22 часа всеки ден и много други неща, а единственото условие е да се ангажират да останат поне месец.

Проектът е съвместна инициатива на регионалното правителство на Мадейра, стартиращия Мадейра и Гонсало Хала, телекомуникационен консултант. Те също са се обединили с местни компании, като хотели и компании за коли под наем. Гонсало и неговите партньори се надяват да стартират още подобни проекти в Мадейра и няколко селски района в Португалия.