Съвременните форми на комуникация се различават от общуването в миналото. В продължение на десетилетия кратките SMS-и и телефонните разговори бяха основно средство за свързване. Интернет революцията и популярността на мобилните устройства промени драстично възможностите да провеждаме разговори с приятелите и любимите хора.

В основата на технологичните иновации днес са открития направени преди години, които предпоставят прогреса довел до модерните смартфони. Така например програмиста Нийл Папуърт може да се похвали, че е първият човек изпратил SMS в света. Впечатляващото за времето си постижение датира от 3 декември 1992г.

Първият SMS е с текст "Merry Christmas" и е изпратен от домашния компютър на английският програмист. Неговият получател го получава на Orbitel телефон, който е с тегло от почти два килограма. Историята на първия SMS сега предизвика любопитен аукцион.

Представители на мобилния оператор Vodafone проведоха търг в Париж, на който реализираха продажбата на текстовото съобщение под формата на Non-Fungible Token (NFTs). Крайната цена платена за притежаване на дигитална версия на първия SMS е €107 хил., информира Reuters.

Купувачът ще получи реплика на оригиналния комуникационен протокол, с който се изпраща съобщението. Любопитна подробност е,  че приходите от аукциона ще бъдат прехвърлени към UNHCR агенцията за бежанци на ООН. Автентичността на NFT токена ще се гарантира от специален сертификат на шефа на Vodafone Group, Ник Рийд.

Само година след като английският програмист записва името си в историята от Nokia въвеждат функцията за SMS в своите устройства с характерния звук при входящ SMS. Първоначалният лимит на съобщенията е 160 символа.

Източник: digital.bg