Преди да посети тържествените чествания на 130-тата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия на площад "Съединиение", президентът Георги Първанов се отби и в село Първенец. Заедно с други общественици и съпъртийци поднесе венец на паметника на "Съединението", а след това посети местното кафе "Румяна" в центъра на селото. Хората в заведението били стъписани от появата на Първанов, а той поздравил всички и седнал да изпие едно кафе, пише читател на TrafficNews.bg.

Припомняме ви, че селото е неразривно свързано и с най-българското дело –Съединението на Княжество България с Източна Румелия . На 25 и 26 юли 2005 г. се навършват 120 години от заседанието на БТРЦК (Българския таен централен революционен комитет) в Дермендере, на което се избира нов състав на комитета (председател - Захари Стоянов и членове : Иван Андонов , Иван Стоянович, Димитър Ризов и Коста Паница) и се взема решение да се осъществи Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Демокрациятае посрещната радушно в селото, но след 1989 г. се заличават до голяма степен постиженията в областта на селскостопанското производство, на които селището дължи и последното си име – Първенец. 

5-минутната заря за Съединението в Пловдив и силната реч на президента ВИДЕО

TrafficNews.bg