Австралийски октопод може да държи ключа в борбата с една от най-сериозните форми на меланом, предаде ДПА, като цитира научно откритие.

Международно проучване откри ранни доказателства, че съединение в отровата на местния вид южен пясъчен октопод, може значително да забави развитието на болестта, предаде БТА.

Изследователите също така установиха, че отровата може да помогне в борбата с лекарствената резистентност при пациенти с меланома с мутация в BRAF гена, която е свързана с около половината от всички случаи на заболяването.

Екипът, ръководен от Мария Икономопулу, тества противотуморните свойства на синтетично създадени съединения.

"Разгледахме отровни съединения, получени от различни морски животни, но специално пептидът от австралийския южен пясъчен октопод се отличаваше със способността си безопасно и ефективно да се насочва към меланомни клетки с мутация в BRAF гена при предклинични модели", обяснява тя.

Икономопулу изрази надежда, че откритията ще осигурят основата за целенасочено, по-малко токсично лечение.

"Все още е много рано. Но тези открития дават надежда, че този пептид от октопод може да бъде разработен при лечение на рак, като може безопасно и ефективно да се прилага дори в много високи дози", допълва тя.

Икономопулу казва, че много пациенти не са реагирали на съществуващите лечения при меланом с мутация на BRAF гена.

"Целевите лечения и имунотерапията подобряват резултатите, но продължаващите проблеми с лекарствената токсичност и резистентност възпрепятстват цялостния им успех срещу рака", каза тя.

Според нея са необходими много повече изследвания, тъй като "проучването ни показва, че това съединение от отровата на октопода има силен терапевтичен потенциал".

Изследователите също така искат да проучат дали съединението е ефективно при други ракови заболявания с мутация на BRAF гена, включително тези на простатата, дебелото черво и др.

Проучването е публикувано в октомврийския брой на "Бритиш джърнъл ъв фармаколъджи".