Във всеки български дом трябва да има поне един диван с „тайник”. От десетилетия българската домакиня държи у дома да разполага с диван с ракла. Той практически трябва да отговаря на куп изисквания — да се почиства лесно, да е удобен, да има страхотна тапицерия, за да подхожда на интериора на дома, да е подсилен на нужните места / за предпочитане със стомана/, за да се гарантира устойчивостта му, ако върху него седне някой по-солиден гост или компания.

Да притежава удобен матрак, който да не се деформира след няколко месеца и за финал оставихме най-важното да има ракла, пише Оbzavejdane.com.

Диван с ракла 1

Завръщането на дивана с ракла, в последните години стана все по-необходимо. В компактния си апартамент всяка българска домакиня иска да смести колкото се може повече неща, а не разполага с достатъчно място. На помощ й идва именно диванът с ракла. А тайниците из него са подходящи за съхранение на куп неща.

Диван с ракла 2

Ако сте се спрели на подобен модел в кухнята, най-добре вземете комбиниран модел. Диван, който се разтяга и има и ракла. В търговската мрежа се предлага изобилие от подобни мебели, затова единственото, което трябва да направите е да изберете онзи, който е най-подходящ за вас. Как да прецените, кой е най-удачен.

Ако кухнята ви позволява да си вземете ъглов диван, спрете се на подобен модел. Особено, ако семейството ви се събира често, често около масата. Може да си купите диван, който под всички седалки да разполага с ракла, или в едната си половина да има изтеглящ се матрак — за случаите, когато ви се налага да посрещнете гости у дома.

Диван с ракла 3

Изборът тук не би трябвало да ви затрудни, тъй като в последно време тези модели са много популярни. Тук отново можете да изберете мебел, която се разтяга и само част от нея разполага с „тайник” или модел, който е мултифункционален и събира на едно място всички детайли.

Ако и фотьойлите разполагат с подобни „тайници” обзавеждането просто цена няма да има. Край на кашоните и безкрайната върволица от шкафове — държите ли на минимализма, това е начинът да го постигнете.

Диван с ракла 4

На първо място, защото изпълнява функциите на мини склад. Ако живеете в малко жилище и големите гардероби са мит за вас, както и многобройните шкафове, най-доброто, което можете да направите е да изберете един диван с ракла. Тази мебел е подходяща за мини склад за дрехи, за стари и по-малко използваеми вещи, които по-рано са се съхранявали в килера или на тавана, както и за детски играчки, ако няма къде другаде да ги скриете.

Освен това тези модели са не по-малко стабилни и практични от класическия диван. Имат едно предимство обаче — събират повече багаж от тях.
Диванът за някои е удобна мебел, за други част от мебелировката, а за трети — обикновен предмет. Това личи не само от разнообразния избор, който се предлага на пазара, но и от различните видове конструкции.

В зависимост дали използвате дивана просто като мебел за сядане, той трябва да има солидна конструкция, / за предпочитане от стомана/, удобни подлакътници и гръб / от масивно дърво/ и накрая облегалка или възглавници от недеформируема пенополиуретанова ( memory) пяна с различна плътност, с покритие от акрилна вата.
Други дивани обаче се използват за сън, а там изискванията относно тяхното качество са още по-големи. Така например, техните матраци трябва да са ергономични, да имат удобна и гъвкава форма, да осигуряват комфорт по време на сън.

Какво трябва да знаем при избора на диван?

  1. При транспортиране трябва да внимавате да не го повредите. Особено при качване по стълбите, когато най-лесно може да бъде повреден
  2. Диванът може да има повече от една ракла. Ако искате да използвате диван с повече ракли, който не се разтяга, заложете на модел, с няколко части. От друга страна, ако искате разтягащ се диван с функция за сън, който също да има ракла, по-добре се спрете на модел с падаща облегалка.
  3. Информирайте са за начина, по който функционира матричния механизъм още в магазина. Най-добре на място да получите отговори на всички въпроси свързани с модела, дизайна, функциите и недостатъците на избраната от вас мебел. В противен случай може да се окаже, че сте си взели у дома, една крайно непотребна вещ.
  4. Десените са въпрос на личен избор, но карето се завръща на мода. От друга страна не забравяйте, че дамаската най-лесно се замърсява, може да се изтърка, протрие или да се скъса. Затова, когато купувате диван помислете и за тапицерията. Ако не смятате да използвате калъфки или покривки за седалката и облегалката, най-добре заложете на тапицерия, която е издръжлива и се почиства лесно. Или на десен, върху който не личат петната от кафе или други случайно излети напитки. Вариант е също така и кожата, но имайте предвид, че тя доста ще натовари бюджета ви. Карето се завръща отново на мода, но ако се спрете на подобен десен, съобразете се с това, дали се съчетава с останалите мебели и цветове в интериора.

Диван с ракла 5

И накрая, но не на последно място–диванът с ракла в детската стая

Въпреки че последните години не е толкова актуален, този модел е изключително подходящ за детска стая. Ако имате две пораснали деца и малко място, можете да превърнете стаята им във втора всекидневна, без да отнемате функционалността на стаята за учене. Два разтегателни дивана с подматрачна ракла ще ви спестят доста неудобства, а най-вече — ще съберат всички излишни вещи от стаята. Плъзгащ се гардероб или библиотека с два компактни гардероба на едната стена ще осигурят възможност на децата ви да си подредят вещите без излишно заемане на място. И накрая, но не и на последно място — бюрото. Зоната за учене би трябвало да се намери в по-светлата част от стаята, така че спокойно можете да използвате пространството близо до прозореца за библиотека с гардероб и бюра, или пък да поставите две сгъваеми бюра едно до друго, така че светлината да пада върху тях. По този начин ще спестите място, а в същото време ще разполагате и с достатъчно пространство.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg