В Съединените щати реставрационните работи в замък в Джърси доведоха до неочаквано откритие в камина. Археолози откриха мистериозно послание от Джеймс Бонд в бутилка, датирано от 1966 г., пише GlasNews.

Jersey Heritage съобщи в социалните медии, че работници, извършващи реставрационни дейности на втория етаж на офицерските квартири в замъка Елизабет, са открили камина, в която са открили съобщение, скрито в бутилка.

Сега експертите се надяват, че жителите на острова ще им помогнат да разкрият самоличността на мистериозния автор на бележката от 1966 г., пише BBC News.

"007 Джеймс Бонд... PS Таен агент. Не казвайте на никого", гласи съобщението, подписано от някой си EA Blampied.

Мистериозна бележка, съобщение, разкопки, Джеймс Бонд, древен замък, блокирана камина, писмо, таен агент, археолозиЦял екран
Експерти се опитват да открият самоличността на мистериозния автор на бележката. Снимка: Instagram/jerseyheritage

Харви Дулан, служител на отдела за исторически сгради, отбеляза, че документите и бележката са доста необичайна находка. Той каза, че авторът очевидно е голям фен на Джеймс Бонд и първата му мисъл е била, че това може да е известният художник от Джърси Едмънд Блампид.

„Въпреки това, той беше на 79 по това време и почина през август същата година, така че решихме, че е малко вероятно да е бутал бутилки в камините в замъка Елизабет“, смята г-н Дулан.

Дулан каза, че бутилката е трябвало да бъде скрита по време на реставрационни работи, извършени от комисията по благоустройството.

„Това беше последната камина, която беше блокирана, всички останали вероятно са разчистени между 1923 и 1946 г., тъй като намерихме пакети от стари цигари и немски боеприпаси. Това е опит за навлизане в живота на обикновените хора, какъвто историята като цяло не е записала“, добави специалистът.

Служителите на Jersey Heritage се надяват, че някой от роднините или дори авторът на бележката е все още жив и може да предяви права върху нея.