Изследователи са открили кораба „Терор” от експедицията на британския полярник Джон Франклин, който се опитал да намери т. нар. северозападен проход през Северния ледовит океан, пише британският в. Гардиън”.

Експедиция, начело с британския морски офицер Джон Франклин, с корабите „Терор” и „Еребус” трябвало да намери път от Атлантическия океан през Арктика към Тихия океан.

Франклин и екипажът му от 128 моряци отплавали от Великобритания през май 1845 година. Последните новини за тях били получени през август същата година. Не е ясна по-нататъшната съдба на експедицията.

През септември 2014 г. беше съобщено, че е намерен флагманският кораб „Еребус”.

В неделя специалистите от изследователската организация Arctic Research Foundation с малка, управлявана от разстояние подводница, стигнаха до втория кораб, потънал в арктически залив.

„Влязохме в каюткомпанията, в няколко каюти, намерихме склада с провизиите, където имаше чинии и консерви на рафт. Видяхме две бутилки вино, маси и празни лавици. Намерихме маса с извадени чекмеджета, в едно от тях има нещо”, съобщи един от ръководителите на организацията от борда на изследователския кораб „Мартин Бъргман”.

На съдбата на изчезналата експедиция на сър Джон Франклин е посветен известният роман „Терор” на американският писател Дан Симънс.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg