НАСА създаде Отдел за координиране на планетарната отбрана. Той ще е част от Управлението за планетарни науки и Главното управление за научни мисии на космическата агенция. За откриването на новото подразделение за подготовка за евентуален Армагедон съобщи в. "Хъфингът пост", цитиран от БТА. Целите на отдела са да координира усилията на службите на НАСА за откриване и проследяване на околоземни обекти, а също за установяване на връзки с други федерални органи в случай на възникване на заплаха за сблъсък на Земята с астероиди или комети.

Главната причина за създаването на новото подразделение в НАСА е падането през 2013 година на метеорит в Челябинска област, голям фрагмент от който е открит в езерото Чебаркул. В американското космическо ведомство предвиждат да си сътрудничат с други държави за защита на планетата, а също смятат за възможно използването на ядрено оръжие.

Всяка година НАСА открива по около 1500 околоземни обекта. Агенцията предполага, че е открила 90 процента от небесните тела с размери над 90 метра в диаметър. Сега НАСА съсредоточава усилията си в търсене на по-малки астероиди.

Още новини четете ТУК

TNS.bg