Да вдигнем ръцете си в световния ден на редките болести в знак на съпричастност. С този призив днес Националният Алианс на хора с редки болести ще отбележи със серия от събития в страната Световния ден на редките болести. По традиция той се провежда в последния ден на месец февруари.

Точнов 13.00 часа, в знак на солидарност към милионите болни по света, нека да се включим в масовото вдигане на ръце, което ще се осъществи по едно и също време в цяла Европа. В небето ще бъдат изстреляни разноцветни балони, символизиращи хилядите видове редки болести, пише БНР.

Навсякъде по света пациентски организации и техните партньори обединяват усилията си, за да привлекат вниманието на обществото към проблемите на страдащите и подобряване на грижата за тях. В Пловдив проявата ще се проведе  пред  Института по редки болести „Раредис”, като от 10 до 18 часа ще се проведе  и „Ден на отворените врати“ в дневния център. Преди това от 11 часа художниците от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов” заедно с пациенти с редки болести и техните близки от град Пловдив ще изрисуват балоните на надеждата.

След 14 часа като част от кампанията „Прегръдка за редките болести” пациентите и младите художници ще направят фото албум от прегръдки. Целта на проекта е да се насърчат най-много хора, да проявят своята човечност, топлота и съпричастност към хората, живеещи с редки болести, които прегръщат. Тази година това е съвместна инициатива на хърватският алианс за редки болести, в сътрудничество с Националната организация за редки болести на Сърбия, които ще се  опитат да счупят рекорда на Гинес в категорията на най-големият онлайн фото албум от прегръдки.

Още новини четете ТУК

TNS.bg