Тази събота и неделя отбелязваме Световния ден на мигриращите птици. Събитието се чества за 10-ти път в редица страни като темата за 2015 г. е „Енергията – да я направим безопасна за птиците!“.

Посланието цели да подчертае важността от разгръщане на енергийните технологии по начин, който предотвратява, намалява и смекчава въздействията върху мигриращите птици и техните местообитания, напомнят от Българското дружество за защитна на птиците.

Всяка година милиони мигриращи птици се борят с масовото разпространение на различни средства за генериране и разпределение на енергия и понякога стават жертви на токови удари или при сблъсъци с електропроводи и ветрогенератори, подчертават от дружеството.

Опазването на мигриращите птици трябва да се вземе предвид на всички фази на развитие на енергетиката на различните нива – местно, национално и международно. Необходими са съгласувани действия от страна на правителствата, природозащитните организации, учените и енергийния сектор, убедени са от неправителствената организация.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg