Свободното време доста често е обвързано с финансовото състояние. И въпреки че наличието на едното означава ниски равнища на другото, се оказва, че в крайна сметка липсата на свободно време е почти толкова вредна, колкото и прекаленото изобилие от него. 

Каси Холмс, социален психолог в UCLA, която изучава ефектите на свободното време върху нивата на щастие, наскоро написа за CNBC, че „това, че сме „бедни на време“, ни прави по-депресирани, стресирани и емоционално изтощени“, когато имаме твърде много свободно време „подкопава чувството за цел“. Според Холмс и колегите й има приблизително идеално количество свободно време, което съответства на общо високо ниво на удовлетворение от живота. Тази корелация е получена посредством данните на 35 375 участници в проучване, които са споделили информация за средното количество свободно време, което имат.

Водещо е било времето, посветено на развлекателни дейности като четене, гледане на телевизия, прекарване на време с приятели или просто почивка, като то се сравнява с цялостното удовлетворение от живота. Резултатите били донякъде изненадващи: участниците, които са най-удовлетворени от живота, имат някъде между два до пет часа свободно време на ден; тези, които са имали по-малко от два часа, са били по-стресирани, а тези, които са имали повече от пет часа, също съобщават за недоволство.

Според авторите „достатъчно време за дискреционни дейности може да има намаляващ ефект върху удоволствието на хората от тези дейности“, тъй като „хората са склонни към хедонична адаптация, което ги кара да свикнат не само с болките в живота, но и с удоволствията“. Изводът е доста простичък: ако нещо ни липсва, ние най-често се изтощаваме и ставаме нещастни. Но ако то присъства в ежедневието постоянно, ние го приемаме за даденост и както всичко останало - не можем да го оценим подобаващо.  
Разбира се, това не означава да грабнете часовника и да започнете да отчитате свободното си време. Холмс съветва да заложите на „по-разумни“ преживявания - като например туризъм, разходки, време сред природата, посещение на изложби или музеи и разбира се - пълноценно време с близките хора.  

 

Източник: hicomm.bg