Отказът от навици, които остават за цял живот, изисква желязна воля.

Хелън Норбъри, експерт по благосъстоянието, предлага своя опит за това как да изкорените лошите си навици.

От анализираните 40 европейски държави, 28 смятат, че пушенето е най-трудно за отказване, като общо онлайн търсенията на европейците, които се надяват да намерят съвети как да се откажат от никотиновия си навик, са 850 440 всяка година. Сред най-търсените са Обединеното кралство, Турция и Испания.

Алкохолът е другият най-труден за отказване навик и присъства в първите резултати за много европейски държави, но е най-трудният за отказване навик само за седем. Комбинираните онлайн търсения за отказване от алкохола достигат над 312 000 годишно. България, Италия и Литва са сред държавите, които най-трудно се отказват от алкохола.

Третият най-труден за отказване навик в Европа е захарта, като Белгия и Люксембург са сред четирите държави, които намират за най-трудно да се преборят с желанието си за сладко. Средната стойност на комбинираните годишни търсения е 98 520.

Кафето е четвъртият най-труден за преодоляване навик за европейците. Комбинираните годишни търсения за това как да спрете да пиете пристрастяващата гореща напитка достигат малко над 35 000. Сърбия е единствената страна, в която най-трудно се отказват от кафето.