Светът на сънищата е любопитен, привлекателен и объркващ, може да се разглежда като бягство от реалността към дълбините на ума. Често по време на сънуване се изпитва ясна липса на контрол над събитията, но съществуват техники, които могат да обогатят съня именно с този контрол.
 
Тези техники могат да вкарат съзнанието в така наречените „осъзнати сънища“. Сънят е осъзнат, когато спящият е наясно, че сънува – това му дава възможността да участва активно във въображаемите събития и дори да ги манипулира, привиква и насочва в избрана от него посока.
 
Някои хора погрешно възприемат, че не сънуват „по принцип“. Всеки човек сънува, понякога по 3-7 различни съня на нощ, но те се забравят бързо.
 
Първата стъпка към осъзнатото сънуване, започва с воденето на дневник на сънищата. Той помага за припомняне на събитията от съня и за подсилване на осъзнаването им. При всяко събуждане се записва всичко, което може да се извлече от съня като информация. Дори да не се помни нищо от съня, записването на този факт също е важно, понеже поддържа навика на записване.
 
Втората важна стъпка е редовното провеждане на „проверки на реалността“. При сънуване, прости действия като прочитането на изречение, преброяването на пръсти или проверката на времето могат да са объркващи и неясни. Честото провеждане на тези проверки (поне по 10 пъти на ден) по време на будност постепенно изграждат навик, който е силно вероятно да бъде приложен и по време на сън. Ако при провеждането на теста нещо изглежда нередно, нереално или неразбираемо – тогава съзнанието долавя, че в момента се сънува, без това да нарушава съня или да води до събуждане.
 
Третата стъпка е позната като мнемонично (паметово) индуцирани осъзнати сънища. Техниката изисква особена концентрация преди заспиване – мислите трябва да са насочени към скорошен сън в който индивида се е осъзнал като сънуващ.
 
Идеята е да се подсили чувството за контрол над съня чрез осъзнаване на факта, че всяко едно усещане и всяка визия, звук или идея са плод на съзнанието и могат да бъдат съзнателно насочвани в определена посока. От помощ е повтарянето на фразата „Ще сънувам осъзнато!“ преди заспиване.
 
Учени, наблюдаващи невронната активност на мозъка при осъзнато сънуващи хора разкриват много за местоположението на метасъзнанието в мозъка. Това им дава много полезна информация за лекуването на стресови и тревожностни разстройства, проблеми със съня, кошмари, нощни страхове и дори разработването на „сънни терапии“. Контрола над сънищата доказано може да подобри качеството на сън и общото задоволство от живота.
 
 

Източник: Puls.bg