В надпревата между зърнените култури, киноата изглежда победител. Тя стана любима храна за любителите на фитнеса по целия свят. Но мнозина се чудят дали причината е просто тенденция или наистина е много по-добър избор от ориза?

Ако сте почитател на ориза, имаме добри новини. И двата избора са здравословни и могат да бъдат част от вашата диета. Това, което трябва да разпознаете, е кое е по-добре за вас. Всеки от двама продукта си има своите предимства и недостатъци.

Ползи за здравето от киноата

Киноата не част от зърнените култури, но се приготвя и яде като тях и има подобни хранителни вещества. Някои от нейните ползи за здравето са:

- Пълна е с протеини и съдържа всички основни аминокиселини, от които тялото се нуждае

- Не съдържа глутен, но трябва да внимавате и да я купувате само от оторизирани производители

- Съдържа фибри и следователно предотвратява запек, понижава холестерола и контролира нивата на кръвната захар

- Богата е на желязо, магнезий, манган, цинк, фосфор, калций, калий и селен.

- Има противовъзпалителни свойства, които я правят чудесен за работата на червата.

Ползите за здравето от ориза

Оризът е основен продукт в много страни по света. Предлага се в различни размери и форми, а ползите за здравето на ориза са:

- Подобно на киноата, той не съдържа глутен, но това не е така при някои пикантни видове или тези, които се използват за приготвяне на суши.

- Пълнозърнестият ориз е отличен източник на селен, магнезий, манган, мед, калий и цинк

- Белият ориз е лесно смилаем, затова се препоръчва на хора, които имат гадене

- Пълнозърнестият ориз съдържа повече фибри и намалява апетита

Включването на пълнозърнести храни в диетата ви може да помогне за контролиране на кръвното налягане, повишаване нивата на калий, намаляване на увреждането на кръвоносните съдове и контрол на кръвната захар.

Киноа или ориз? Кое да изберете?

Трудно е да се каже коя от двете храни е по-здравословна, защото всичко зависи от нуждите на човек. Трябва да имате предвид няколко разлики:

Киноата е протеин и нито белият, нито кафявият ориз съдържа всички аминокиселини. Включването на богати на протеини храни във вашата диета е от ключово значение за здравето.

Киноата и оризът ще ви наситят, но киноата има предимство пред ориза, защото има повече фибри.

Киноата осигурява дневна доза въглехидрати, което не е така при белия ориз. Пшеничният ориз, от друга страна, е чудесен източник на сложни въглехидрати.

И двата варианта са без глутен, но киноата е по-здравословна, тъй като съдържа повече ключови хранителни вещества.
Оризът съдържа по-малко калории от киноата. Една чаша киноа съдържа 222 калории, една чаша пълнозърнест ориз 218, а белият ориз 111.

Киноата съдържа повече калий, което я прави чудесна алтернатива за хора с диагноза хипертония, камъни в бъбреците или слаби кости.