Оптимистите живеят по-дълго и имат по-качествен сън в сравнение с песимистите, които първо гледат от негативната страна на живота, сочи проучване на учени от Университета в Илинойс.

Над 3 500 души на възраст между 32 и 51 години участват в проучването. Те отговарят на специален въпросник.

Хората, които мислят по-положително, спят много по-добре от онези, които са посочили, че имат различни тревоги през деня. Общо 78% от участниците, които са оптимисти, са описали качеството на съня си като добро.

Изследването доказва, че оптимизмът помага за намаляване на ефекта на стреса, което води до подобряване на психичното здраве и съня, пише tialoto.bg.

Участниците трябвало да оценят дали са оптимисти за бъдещето си по скалата от 1 до 5. Що се отнася до качеството на съня им, те отговаряли на въпроси за това дали трудно се унасят, будят и колко спят за период от 1 месец.

Екипът открива, че колкото по-оптимистично са настроени хората, толкова по-голям е шансът им да заспят по-лесно.

"Липсата на здравословен сън е проблем за общественото здраве, тъй като лошото качество на съня е свързано с множество здравословни проблеми, включително по-висок риск от затлъстяване, хипертония и смъртност", обясни д-р Росалба Ернандес, който е ръководител на проучването.

"Оптимистите са по-склонни да се справят с проблемите. Те тълкуват стресовите събития по различен начин и нямат притесненията на песимистите преди лягане", казва още д-р Ернандес.

Възрастните трябва да спят между 7 и 9 часа, за да бъдат здрави.