Всеки 12 месеца компанията за бои Valspar, както и конкурентите й като Dutch Boy и Behr избират цвят на годината. За 2020-а обаче известната американска фирма определи не един, а цели 12 цвята, в които да освежите жилището си по последна мода - по един за всеки месец. Този път те са вдъхновени от природата.

„В нашия хаотичен, забързан живот този колорит внася в дома спокойствието на земята и онова ободряващо чувство, което изпитваме в гората, планината, на полето или морския бряг“, казва Сю Ким, маркетинг-директор на Valspar, цитиран от 24 часа. Снимките са направени в истински, обитаеми домове, така че цветовете да звучат в контекста на интериора.

1. Зимен покой (Winter Calm) Така дизайнерите са нарекли деликатния бежово-сивкав нюанс, успокояващ и топъл, който придава мека изтънченост на жилищното пространство. За най-добър ефект се препоръчва комбиниране на този земен неутрален цвят, известен още като „Мистериозно сиво“, с естествени материали - кожа, дърво.

 

 

2. Ментов шепот (Mint Whisper) Този освежаващ оттенък вкарва природата у дома. Комбиниран с бяло, той прави малките помещения да изглеждат просторни и светли. Известен е още като „Океанска коприна“.

 

3. Пръст от каньон (Canyon Earth) Напомняща печена на слънце глина, тази окраска ни подсеща за пустинята, придава на дома рустикова елегантност и действа отлично срещу стрес. Врата в този цвят създава изключително гостоприемен вход.

 

4. Сив ручей (Grey Brook) Този пленителен цвят всъщност е светлосинкав и ви понася във висините върху мека възглавница. Перфектно хармонира с нюансите на дървото, създава усещане за непреходност.

 

5. Блед градински чай (Tempered Sage) Внася в дома успокояващ баланс със зеленикавия слънчев нюанс на лайма. Излъчва здраве и свежест. Съчетава се прекрасно с естествените цветове на дървото.

 

6. Пустинна крепост (Desert Fortress) Цветът е като фон на картина, който можете да запълните с интериор по ваш вкус. Известен и като „Плажна дюна“, той успокоява особено в съчетание с удобна мебел, пухкави одеяла и плюшени възглавнички.

 

7. Усамотена градина (Secluded Garden) Освежаваща и ведра, тази багра приласкава като носталгично убежище. Магията на елегантното зелено се засилва, ако я съчетаете с месинг.

 

8. Бомбайско розово (Bombay Pink) Описвано и като зряло пембено, то действа като пролетен залез. Известно е и като „Средиземноморски заник“. Внася нотка на радост и доволство особено ако се комбинира със златни акценти в интериора.

 

9. Бледа пудра (Pale Powder) Нежният кайсиев цвят - топъл и неутрален, поражда копнеж по плетени кошници, дървени облицовки, ръчно изработени фигурки и стари фамилни корени. 

10. Съвършено синьо (Utterly Blue) Помещение в този цвят успокоява като морски бриз. Съчетан с бели мебели и елементи от матиран хром в интериора, този тон създава релаксираща спа атмосфера. 

11. Пепел от рози (Crushed Out) Това леко розовеещо бяло има много свежо излъчване и е отличен фон за зелени, сини и червени елементи в интериора. Върви и с пъстри килими.

12. Дискретен мъх (Secret Moss) Наричат тази боя, известна също като „Мъгла над Темза“, терапевтична багра, която превръща стаята в успокояващо кътче за приютяване. Изпъкващият зелен фон е подходящ за минималистичен интериор и за комбинация от старинни и нови мебели.