Японското правителство учреди награда за образцови публични тоалетни, която да отличава тези от тях, които са в най-голяма помощ на дамите и майките, съобщава Франс прес. Новоучреденият приз обаче буди подигравките на потребителите на социалните мрежи в Страната на изгряващото слънце.

Правителствени служители разгледаха 400 кандидатури за WC отличието, преди да съставят списъка на 20-ината финалисти. Всички те по правило предлагаха ненадминати хигиенни стандарти и удобства на ползващите ги представителки на нежния пол.

"Качеството на публичните тоалетни и на хигиената са неразделна част от социалния прогрес", коментира по този повод министърът на информационните технологии и на проекта "Красива Япония" Хакуро Аримура.

Сред наградените фигурират компании, които изградиха сигурни временни тоалетни помещения за жени и майки след земетресението през 2011 година и последвалото разрушително цунами. Носители на наградата станаха също токийското летище Ханеда с безупречните си тоалетни и тематичен фестивал на тема WC.

Някои от наградените получиха поощрение за това, че са направили обществените тоалетни по-привлекателни за жените. В тях чакането е сведено до минимум и са обособени помещения за кърмене.

Много японци обаче се отнесоха скептично и подигравателно към новоучредения приз. Те се съмняват в предполагаемата връзка между социалния възход на жените и качеството на обществените тоалетни, които ползват.

Япония е страната, в която тоалетните чинии са превърнати в истински технологични бижута, припомня Франс прес. Ползващите ги имат голям избор от функции, които често тотално объркват туристите. Сред тях са специализирани струи за измиване и подсушаване, както и шум на водопад, който да приглуши всякакви смущаващи анатомични звуци.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg