Тропически дървеници са плъзнали в редица руски градове, съобщиха за РИА Новости от пресслужбата на Роспотребнадзор.

„Този ​​вид насекоми е нов за европейската част на Русия. Според експерти, броят на тези насекоми се увеличава всяка година. Най-често те се намират в жилищни помещения с повече на брай хора и незадоволително санитарно-техническо състояние “, - се казва в съобщението.

Най-често дървениците влизат в къщата с вещи, дрехи или мебели, в допълнение, те могат да пълзят от съседни апартаменти чрез вентилация или електрически контакти, поради което, ако вредителят е попаднал в поне един апартамент, съществува риск от разпространението им в цялата къща. 

Също така, дървениците могат да бъдат внесени у дома след почивка в хотели, тъй като насекоми се срещат дори в петзвездни хотели, следователно, когато влизате в стая, трябва внимателно да проучите леглото и при най-малко подозрение да откажете да отседнете в такъв хотел, подчертават от пресслужбата.

Появата на дървеници най-често може да бъде забелязана от наличието на ухапвания по тялото след сън. Насекомите се хранят с кръв, поради което те са привлечени от човека, обясниха от ведомството.

"Тропическите буболечки имат такава особеност - те могат да нападнат човек през деня. Основният период на активност на дървениците възниква през лятото и началото на отоплителния сезон. За да забележите появата на вредители в ранен етап, се препоръчва по-често да сменяте спалното бельо", отбелязва Роспотребнадзор.

За да предотвратите разпространението на дървеници, се препоръчва редовно да почиствате, за предпочитане с помощта на прахосмукачка, често сменяйте спалното бельо, веднага го перете, периодично проверявайте дивани, килими и обръщайте внимание на следите от дървеници: тъмни точки на някои части на мебелите, рамки за картини, от вътрешната страна на отлепени тапети, петънца кръв по спалното бельо.

За да не носите дървеници от пътуването в своите вещи, се препоръчва да държите куфарите в банята, тъй като насекомите по-трудно се задържат в помещения с по-хлъзгави повърхности.

Мръсното бельо и дрехи трябва да се поставят в плътно затворена торба и да не се съхраняват на пода, а след като се върнете у дома, е по-добре да занесете дрехите си на химическо чистене, където те ще бъдат обработени при висока температура.

Снимка: ria.ru