Добрата хигиена на съня може да бъде постигната лесно, като трябва да се следват няколко прости стъпки. Дори и да спазвате добър режим, ако не създадете необходимата атмосфера в собствената си спалня, е без значение дали ще си набавите 8-часов сън, категорични са експерти. Има обаче няколко лесни стъпки, които ще ни помогнат да релаксираме по-качествено и да бъдем много по-спокойни в ежедневието си. 

Без екрани в стаята
 
Това е първата и най-важна стъпка. Трябва да изкарате от спалнята си телевизора, компютъра, таблета и дори телефона и да престанете да отговаряте на мейли, докато лежите. Всички екрани излъчват специфична светлина, която действа неблагоприятно върху съня ни. Тя води до забавяне на производството на мелатонин - хормона на съня. 

Експертите препоръчват да оставите телефона си да се зарежда в другата стая час, преди да си легнете, като си навиете и аларма за следващия ден. 

Купете си часовник

Защо изобщо трябва да разчитате на телефона си, за да станете рано сутрин? Купете си часовник с аларма. Има и още едно предимство - ако се събудите посред нощ, ще можете да проверите колко е часът и без да тичате до съседната стая, за да се вторачите в екрана на телефона. 

Леглото

Рамката, матракът, възглавниците - всичко трябва да е първо качество. Що се отнася до рамката, обмислете варианта за рециклирани материали, такива, каквито няма да се отразят на качеството на въздуха в спалнята. Същото важи и за матрака. Полиуретановата пяна е изключително подходяща. По отношение на възглавниците - отново трябва да се спрем на естествени материали, като вълна, памук и др., съветва "Дейли мейл".

Сменяйте често чаршафите

И ще забележите какъв ефект имат чистите чаршави върху качеството на съня. Отново внимавайте за материите, както и за перилните препарати. Някои от тях могат да раздразнят кожата ви. 

Ленът е най-подподящата материя. Тя е хипоалергенна и регулира темпаратурата, като позволява на тялото да диша. 

Подредете си стаята

Разчистете всичко излишно от нощното си шкафче. Оставете само часовника, лампата и книгата, която четете. Старайте се спалнята ви винаги да е чиста и подредена. Така ще намалите стреса, който ви оказва бъркотията на подсъзнателно ниво, и то - точно преди да си легнете. 

Приберете и ароматните свещи. Заменете ги с масла. Избягвайте да трупате на купчини списания или книги.