Време е всички ние да започнем да мислим за това на каква планета ще живеят следващите поколения. Ако си готов за промяна, ние ще ти помогнем с идеи как да започнеш да водиш по-екологичен живот.

Днес хората произвеждат повече отпадъци откогато и да било в историята. Общо 8 милиона метрични тона пластмаса навлиза в океаните всяка година. Има хора, които вярват в изменението на климата, и такива, които не вярват. Всички обаче трябва да признаем, че количеството отпадъци, които всеки от нас изхвърля всеки ден е зашеметяващо. Ако не предприемем спешни действия и не започнем да водим по-екологичен начин на живот, ще страдат бъдещите поколения.

Ако започнеш да живееш по-екологично, ти ще помогнеш не само на Земята, а и на самия себе си. Твоите деца, внуци и правнуци ще се радват на красивата планета, която днешното поколение трябва да се погрижи да запази.

1. Забрави за найлоновите торби

Преустанови използането на найлонови торби. Можеш лесно да ги замениш с чанта от рециклирани материали или просто мрежичка за пазар. Дори знаменитости като Ан Хатауей избират да не замърсяват земята с найлонови торби.

2. Планирай по-добре порциите

Един от най-лесните начини да не прахосваш храна е да си направиш седмичен план за хранене. По този начин можеш да закупиш точното количество хранителни продукти, които са ти необходими, и никой от тях няма да отиде в кошчето.

3. Купувай сезонни плодове и зеленчуци

Купуването на сезонни плодове и зеленчуци е още една стъпка към по-екологичен живот. Това е стъпка към по-устойчива индустрия. Само си представи колко енергия и вода се губят за производството на ягоди през зимата или зеле през лятото.

4. Преориентирай се към устойчива мода. Подкрепяй брандовете, които мислят за околната среда

Светът на модата също постепенно се насочва към устойчиво развитие. Избирай тези брандове, които имат зелени инициативи и позитивно отношение към планетата. Преходът към устойчива мода има ключово значение за екологията и спестява огромни количества производствено замърсяване.

5. Използвай по-малко хартия

Записването на неща на лист хартия определено е нещо от миналия век. Защо да прахосваш хартия, когато всичко, което трябва да направиш е да намериш правилното приложение в телефона, таблета или устройството, което предпочиташ. Там можеш да организираш всичките си бележки и дори да настроиш уведомления, когато трябва да свършиш нещо.

6. Използвай колело и публичен транспорт

Избягвай използването на личния автомобил, когато е възможно. Вместо това се качи на колелото или си хвани градския транспорт. Това ще направи въглеродния ти отпечатък много по-малък, а това е твоят индивидуален принос към една по-зелена планета.

7. Прави си самостоятелно или купувай натурални почистващи препарати и козметика

Използвайки натурална козметика или почистващи препарати е не само екологично, но и полезно за теб. Ще го усетиш с кожата си и с цялото си тяло.

8. Вземи си термо чаша за многократна употреба

Пластмасовите чаши все още се използват масово, когато си вземеш кафе за из път. Инвестирай в добра термо чаша и използвай нея, когато си купуваш кафе навън.

9. Отглеждай билки, малки зеленчуци и плодове у дома

Не само ще имаш собствена мини градина, но и въздухът в дома ти ще бъде по-чист.

10. Компостирай хранителните отпадъци

Това може да изглежда малко гадно, но след като си направиш контейнер за компостиране, ще видиш колко добра идея е всъщност. Можеш да използваш компоста, за да подхраниш растенията вкъщи, да наториш градинката пред блока или двора на къщата.

11. Изключи от контакта всички електрически уреди и устройства, когато не си вкъщи

Знаеш ли, че електрическите уреди все още консумират енергия, когато са включени към контакта, дори и да си ги спрял. Това важи за телевизори, лаптопи и дори фурни за готвене. Създай си навик да изключваш всички уреди от контакта, когато не ги използваш. Това ще спести електроенергия и ще предотврати природни бедствия като пожарите.