Живеем във време на високи технологии и постижения и вярваме, че знаем всичко, имайки достъп до всякаква информация. Но се оказва, че навсякъде по Земята има мистериозни места и предмети, които си остават загадка.

Вижте няколко невероятни неща, открити на нашата планета, които учените и изследователите все не могат да обяснят.

Руините на Атлит Ям

Открити през 1984 г. край бреговете на Израел, руините на Атлит Ям са останки от древно неолитно селище, напълно потопено под вода. Много от неговите структури остават запазени, дори няколко човешки скелета, включително на майка и дете. И двамата са загинали от туберкулоза. Загадката около селото е как се е стигнало да наводнение. Някои смятат, че е от цунами, причинено от Етна.

Механизъм от Антикитира

Определян като "древен гръцки компютър", изпратен от извънземни, този уред е открит в потънал кораб през 1900 г. Той е в състояние точно да проследи пътя на слънцето, луната и планетите. С въртенето на ръчка се задвижва система от метални зъбчати колела, които задават положенията на различни указатели върху предната страна на устройството. Конструкцията в много отношения е сходна с часовник, но съвременните описания я представят и като „аналогов компютър“.

Тайнственият камък на Уинпипеуке

Мистериозният камък на "Уинпипеуке" е открит през 1872 г. от строителни работници. Яйцевидната реликва изглежда с индиански произход, но не е сигурно.  Много други яйцевидни реликви като тази са открити по света свят, но това е първата, открита в Северна Америка. На предната част на този загадъчен предмет е изографисано лице. От двете му страни са изобразени царевица, кръгове, части от животни, спирали, полумесец и различни линии и точки. В горната и долната част има дупки. Някои изследователи смятат, че отворите са направени с технологии от предишните столетия.

Гробницата на първия император на Китай

Първата императорска гробница на Китай е намерена през 1974 г. от земеделски производители и се превръща в едно от най-големите открития в историята. Тя е охранявана от над 6000 теракотени войни, музиканти и акробати. Гробът се намира под хълм, но какво има в него остава загадка, тъй като археолозите отказват да разкопаят обекта. Първо, законно Китай няма да позволи това, тъй като науката не е в състояние да запази мястото достатъчно добре. Но е и животозастрашаващо. В историческите документи се казва, че в гроба има река от живак, която го заобикаля, и проби от почвата доказват, че това е вярно.

Шумерският кралски списък

Намерен в началото на 1900 г. от Херман Хилбрехт, Шумерският кралски списък все още озадачава историците днес. Той съдържа писаната история на царете и царските градове на древен Шумер от тяхното начало преди Потопа почти до края на третото хилядолетие пр.Хр. Има множество различни негови копия, изкопани наскоро и съхранявани сега в най-различни музеи и университети, но всички те казват едно и също нещо по отношение на най-ранните събития. Името на първия „Бог“, планирал първия „божествен“ кралски дворец в „Ериду“ и останалите четири града, не се чете. Другите текстове са единодушни, че става дума за предводителя Енки (господар на земята). Той освен това носи прозвището Нудимуд (този, който прави нещата) и се счита, че е бил мъдрец.

Кодексът Гигас

Известен също като "Дяволската библия", това е масов ръкопис, който се намира в Чешката република. Тайната около книгата е кой е авторът и колко време отнема, за да се напише. Ръкописът е толкова голям, че са необходими двама души, за да бъде повдигнат.

Волгоградски дискове

По време на разкопки изследователи в Русия откриха гигантски дискове, направени от волфрам, които са наречени Волгоградски дискове. Някои приличат на летящи чинии, които карат уфолозите да смятат, че са извънземни по природа. Докато те все още остават загадка, най-вероятната теория е, че се формирани от ерозия.

Римски додекадедрони

Произходът на римските додекаедрони датира между 2-ри и 3-ти век преди Христа. Това са мистериозни артефакти, открити в цяла Европа. Въпреки че теориите за тяхната функция са многобройни, изследователите все още не са сигурни от къде идват или за какво служат.

Саксауаман

Това е гигантска каменна стена, построена от инките преди хиляди години. Камъните тежат до 200 тона. Как са успели да изковат и преместят тези гигантски камъни, остава загадка.

Портата на слънцето

Портата на слънцето е каменна врата, която стои близо до езерото Титикака в Боливия. Археолозите вярват, че е била част от много по-голяма империя през 1 век. Истинската мистерия се крие в рисунките върху камъка. Ако бъдат правилно дешифрирани, учените смятат, че те могат да имат важна астрономическа стойност.