Уникална колекция от 245 старинни български килими пази холандецът Якоб ван Бейлен, който живее във Велико Търново. Сбирката му е най-голямата в България.

135 от килимите, основно от Чипровци и Котел, може да бъдат видени в изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново, след което ще бъдат показани и на други места.

"Започнах да колекционирам килими преди 7 години, когато купих къщата си в Котел. Тя беше голяма чорбаджийска къща на 2 етажа, а съседният имот беше музей", разказва холандецът пред NOVA.

Ван Бейлен се спомня, че от уста на уста "се разбрало, че някакъв холандец купува килими" и все повече започнали да му носят и да му предлагат да купува. Така холандецът събира 60 експоната на българското килимарство.

Той признава, че за него е по-лесно да поддържа скъпото си хоби, защото получава добра пенсия от Холандия.

По думите му в България също има богати хора, но те харчат парите си за неща като скъпи коли, а не за изкуство. Има и такива, които оценяват стойността на традиционните старинни килими, но нямат достатъчно средства да ги купуват.

Първоначално холандецът ги трупа ги един върху друг. След време се мести във Велико Търново.

Миналата година тръгва по пътя на килимарството - от Турция, през Армения, до Азербайджан.

"В Турция намерих над 100 стари български килими, които не могат да се видят никъде в България. Във вашата страна се срещат основно килими от края на XIX век. Всичко друго е изнесено в чужбина - в Турция и в Западна Европа. В САЩ и Канада търговията с тях е много развита", разказва холандецът. 

Мечтата на Якоб ван Бейлен е да създаде национален музей на българското килимарство.