Допреди няколко години ябълковият оцет може да е бил тайната на бабите и някои много усърдни домакини за почистването на различни неща у дома. Напоследък обаче той се е превърнал в любим "препарат" на всеки, който търси екологични и евтини решения за хигиената вкъщи.

Да, оцетът е евтин, не е токсичен и има способността да убива бактерии и гъбички. Като неприятно негово качество можем да изтъкнем острата миризма, но се оказва, че той съвсем не е подходящ за почистване на всичко, пишат The Washington Post.

Докато киселината в оцета е благотворна за текстил, керамични плотове или повърхности, задържащи котлен камък, тя не се отразява добре на естествени материали като мрамор, гранит или естествен камък. Затова не е препоръчително да почистваме плотове от такива материали, както и керамика, с оцет.

Снимка 658365

Подове от естествено дърво също трябва да избягваме да чистим с оцет или препарат на оцетна основа, защото ще нарушим защитното им покритие. Същото важи и за мебели от дърво.

Снимка 653164

Оцетът разяжда повърхността на тигани, тенджери и други съдове от чугун. Ножове също не бива да се чистят с киселина заради корозията, която може да предизвика. Екрани на електронни устройства - също, макар това да ни се струва близко до логиката.