Не пуснаха Кофе Бабоне да замине на почивка в Испания. Ганаецът, който от години живее в страната ни, резервирал самолетни билети до Аликанте и хотелска стая за 7 дни за семейна почивка със съпругата му Мая и 5-годишния им син Давид. Те трябвало да излетят с полет в 6,05 ч в неделя. Така отиват близо 2 часа по-рано на терминал 1 на летище София и чакат да минат през чекина, за да получат бордната си карта и да се качат на самолета.

Но когато Кофе Бабоне подава документите си - лична карта и паспорт, на гишето му казват, че няма право да лети с тях до Испания. “Аз съм с ганайско гражданство, но съм със статут на постоянно пребиваващ в България

Имам издадена карта и ЕГН, досега никога не са ми правили проблем”, обясни Кофе пред “24 часа”.

По неговите думи със същите документи той неведнъж пътува до различни европейски дестинации - Германия, Румъния, последно - през декември, е в Прага. “Вадил съм си виза за Турция и Сърбия, имам и за Щатите. Но за Испания не съм имал проблеми. Ходил съм и преди, бил съм в Майорка, в Мадрид, а сега ми казаха, че не мога да се кача на самолета, защото не съм европейски гражданин”, обяснява още Кофе Бабоне.

Той няма просрочени задължения или неплатени данъци Картата му на постоянно пребиваващ е валидна до 2020 г., така че не може да си обясни защо не са му разрешили да замине. “Жена ми е частен съдебен изпълнител, знам законите, но така и не разбрахме какъв е проблемът.

Решил съм да ги съдя, говорих и с адвокат”, казва още Бабоне. Той не успява да се качи на самолета и семейната им почивка се проваля.

Съпругата му и синът им също остават в София. Детето плаче и не иска да тръгне без баща си. А и няма как, защото е непълнолетно - ако пътува без един от родителите си, той трябва задължително да е дал съгласието си за това в декларация.

Кофе губи 4000 лева, които е платил предварително за самолетните билети, хотелската стая за 7 нощувки и кола под наем.

“Това беше пълна дискриминация и няма да оставя нещата така”, казва още той.

Проверка показа, че Кофе Бабоне не е стигнал до граничния контрол и е върнат още от служителите на авиокомпанията. Причината е, че е показал ганайския си паспорт. Обяснили му, че трябва да има и виза на негово име. Всъщност той показал такава на член от семейството си, но не и на негово име.

Кофе Бабоне пристига в страната ни преди 25 години. Истинското му име е Пол Аджекум Премпех. Кофе е племенното му име. След случайна среща с Влади Въргала попада в шоуто му “Шаш”. Преди това работи като шофьор, бил е собственик на магазин за спортни стоки в Пловдив, а сега се занимава с менажиране на футболисти от Африка. Не е забравил и артистичната си кариера - вече има записани 13 нови песни и подготвя албум.

TNS.bg