Вероятно всеки човек има поне един познат, който винаги е в добра форма и никога не напълнява. Може би си мислим, че тайната му е или в усилените тренировки, или в някоя крайна диета, която сякаш е безкрайна. Или пък допускаме, че просто става въпрос за добър ген.

Всъщност генетиката на всеки човек влияе на неговата предразположеност към напълняване. Но ако сме сред онези, на които винаги им е по-трудно да се отърват от излишните няколко килограма, не бива да виним само семейната си история. Защото различни външни фактори също имат значителна роля.

За щастие, за да поддържаме здравословно тегло, не е нужно да се подлагаме на стриктни диети и мъчителни тренировки. Истината, дори и да не ни се вярва, е, че хората, които не наддават килограми, не изпадат в крайности.

Ето и кои са основните им навици, от които можем да вземем пример, за да се отървем от излишното тегло и да запазим постоянни здравословни килограми.

Храненето като съзнателен избор

Въпреки че не спазват диети, хората, които не напълняват, подбират разумно храната, която ядат. Правило при тях е да избягват мазнините и добавените захари.

Снимка 654048

И все пак, ключовата дума тук е "избягват". Защото шоколадът и сладоледът също могат да бъдат част от един здравословен начин на хранене, стига да ги консумираме по-рядко и в умерени количества. Нека не забравяме - важен е балансът.

Храненето като удоволствие

За да поддържаме правилните за нас килограми, е важно не само с какво се храним, а също и как, по колко и кога. Добре е да обърнем внимание колко бързо се храним, кога се чувстваме вече сити и дали последното ни хранене не е твърде късно през деня.

За да не преяждаме, можем да си припомняме, че мозъкът ни отчита чувството за ситост чак след 20 минути. Освен това храносмилането започва още в устата. Трябва добре да дъвчем храната си, което и ни принуждава да забавим темпото. Когато отделяме повече внимание на сдъвкването на храната, не само подпомагаме храносмилането си, но и по-бързо усещаме, че сме се нахранили.

Снимка 654047

Също така не бива да се чувстваме длъжни да изяждаме всичко в чинията си - важно е храненето да бъде удоволствие, а не да го усещаме като задължение. И не на последно място - не е препоръчително да ядем късно вечер, тъй като добавените калории преди лягане могат да се натрупат като излишни килограми, а също и да развалят съня ни.

Движението е здраве

Не бива да ни изненадва фактът, че хората, които не наддават тегло, са физически активни. И тук отново не става въпрос за изтощителни тренировки, а просто за редовно движение. То може да включва ходене, тичане, каране на колело например.

Снимка 654046

Освен препоръчителните 150 минути умерено интензивна физическа активност на седмица, е добре да правим и силови тренировки. Те помагат за изграждането и поддържането на мускулна маса, което е важно, за да достигнем и задържим здравословно тегло, но също и за да бъдем генерално по-здрави и да увеличим шансовете си за дълголетие, пише Parade.

 

Източник: Lifestyle.bg