Музикалните предпочитания са свързани с моралните ценности и личностните качества, твърдят изследователи. Музиката може да рефлектира моралния ни компас, но моралният компас също може да се ръководи от музиката, която предпочитаме, пише Puls.bg. 

Анализът на текстовете на любими песни, както и техните звукови характеристики, дава информация за моралния компас на даден човек. В ново научно проучване са използвани данни на над 1400 доброволци. С помощта на алгоритми и методи за машинно обучение за иззети ключови ценности, които любимите песни предават чрез текст и звука. Анализирани са сюжетите в песните, емоциите и настроенията, които придават. 

Открити са множество характеристики в песните, които отговарят на определени черти на характера. Например някои елементи като височината на тона и тембър се оказват ключови показатели за грижовност, както и чувство за справедливост – хората, при които тези качества са най-силни, предпочитат плавна и по-спокойна музика вместо силни и динамични звуци. От друга страна, текстът на песента, и по-конкретно чувствата и емоциите, които се изразяват чрез него, са силно свързани с лоялността, авторитета, както и целомъдрието – тези, които държат на тези качества, предпочитат текстове, които са свързани с любов и справедливост. Лоялността, авторитета и целомъдрието също така се определят и чрез предпочитанието им за традиционни и ритмични песни.

Макар и музикалните предпочитания да не са дефинитивно определящи за характера, жанрът музика, който се предпочита, може да е показателен за някои личностни черти. Предишно проучване установява връзка между любимите жанрове музика и някои преобладаващи черти на характера. Например тези, които харесват рап или хип-хоп са по-общителни и имат по-високо самочувствие. Феновете на рока или метъла са с по-ниско самочувствие, висока креативност и интровертност. Почитателите на класическа музика често са интроверти, но нямат проблеми със самооценката и самочувствието си.

Музиката, която слушаме, може и да има връзка с начина, по който мозъкът работи. При предишен труд се намира връзка между любимата музика и различните начини, по които възприемаме нова информация и взаимодействаме с други хора. Тези, които имат по-динамичен и емоционален начин за възприемане на живота, предпочитат силно емоционална музика с меки тонове. От друга страна, тези, които предпочитат структура и систематизират информацията си, си падат по интензивна, жизнерадостна, енергична музика. 

Слушането на любимата музика, без значение от жанра, може да бъде полезно и за функцията на мозъка. Слушането на музика намалява тревожността и подобрява настроението, паметта и качеството на съня.