Злоупотребата с алкохол е сред най-наболелите проблеми на съвремието ни, с който се занимават учените. Наскоро те правят много любопитно откритие. Оказва, че то може да бъде използвано при бъдещото разработване на начини за предотвратяване на наранявания и смъртни случаи вследствие на препиване.

Според ново проучване на Станфордския университет в САЩ, смартфоните могат да разпознават, когато човек е пиян, и дори в каква степен, въз основа на промени в гласа му.

За да стигнат до това заключение, учените дават на 18 възрастни с навършени 21 години няколко скоропоговорки, които да прочетат на глас. Гласовете на участниците са записани със смартфон веднъж преди пиене, а след това - на всеки час в рамките на седем часа след пиене.

Паралелно с това изследователите измерват алкохола в дъха на всеки човек в началото на проучването и после на всеки 30 минути в продължение на седем часа.

Следващата стъпка е изолирането на гласовете на участниците, което учените правят с цифрови програми. После анализират показатели като честотата и височината на гласа.

Когато сравняват резултатите, изследователите откриват, че експерименталният метод може да разпознае нивото на интоксикация на човек със забележителните 98% точност.

Брайън Сафолето, който е доцент по спешна медицина в Станфордския университет, признава, че точността на резултатите от изследването наистина го е изненадала. Въпреки това той уточнява, че са необходими по-обширни проучвания, за да се потвърди валидността на констатациите. Но все пак, не подценява откритието.

"Представете си, че разполагаме с инструмент, който може пасивно да взема проби от човек, докато той изпълнява ежедневните си задачи, и да разбираме, когато пие, за да предотвратим инциденти", споделя доцентът пред Sky News. 

 

 

Източник: lifestyle.bg