Всички сме чували фразата, че мъдростта идва с годините. И със сигурност познаваме примери, които могат и да потвърдят, и да опровергаят тази теза. А едно ново научно изследване дава още една гледна точка по темата, която се дискутира от векове.

Д-р Юдит Глюк, психолог от университета в Клагенфурт в Австрия, прави анализ на резултатите от предишни изследвания, търсещи връзка между възрастта и мъдростта. И заключва, че тази връзка не е толкова силна и значима, колкото предполагат някои. Въпреки че мъдростта може и често идва с възрастта, остаряването и натрупването на житейски опит не е достатъчно, за да ни направи по-мъдри.

Според психолога, за да се определиш като мъдър е нужно нещо повече от това просто да остарееш. И това са житейските преживявания, които обаче са уникални за всеки зрял човек. Защото дори на двама души да им се случи едно и също, те вероятно ще го приемат по различен начин, което променя същността на цялостното преживяване.

Начинът, по който възприемаме събитията и реагираме на тях, както и поуките и промените, които следват от тях, са с много по-голямо значение за трупането на мъдрост, отколкото самата случка. Много са важни и индивидуалните "вътрешноличностни и междуличностни ресурси" като например емоционалната интелигентност.

В изследването си психологът описва, че характеристиките на мъдростта включват състрадание и "самотрансцендентност", описана като "изпаряване на личните граници" в духовен смисъл. Мъдростта също е "ресурс за справяне с предизвикателства като самотата", особено в късна възраст, допълва още д-р Глюк, цитирана от Daily Mail. 

Има и друг фактор, който също не е за подценяване. С напредването на възрастта мъдростта може дори да намалее, защото намаляват и някои способности като това да се регулират емоциите в стресови ситуации или да се справяме със сложни проблеми. Това се дължи на дегенеративните промени в мозъка, както и на промените във възприемането на света. 

На фона на тези изводи въпросът дали с възрастта идва и мъдростта продължава да бъде спорен. Докато предишно изследване в Орегонския държавен университет твърди, че ако не сме изпитвали достатъчно трудности през живота си, няма как да придобием мъдрост, преди години в Калифорнийския университет установяват, че възрастните хора показват по-голямо търпение и по-добро финансово разбиране. Е, само годините ще покажат как ще е при нас.

 

Източник: lifestyle.bg