Ако смятате, че наградите „Дарвин” са един от най-безумните призове, помислете пак.

„Сериозните награди" като Нобеловите, Оскар и т.н. имат своите пародии, които могат да са не по-малко интересни. Вижте някои от най-куриозните награди в света:

 

Иг Нобел - Награда за най-глупавите научни изследвания

Това е пародия на истинските Нобелови награди. Призовете се присъждат всяка година през октомври за десет абсурдни научни изследвания.

Лауреатите имат възможността да обяснят защо са предприели изследванията си по времена церемонията. Ако станат прекалено многословни, биват прекъсвани от гласа на малко момиченце, което казва „Моля ви спрете! Скучно ми е."

Медицина: Браян Уиткомб от Глаучестър за изследването „Гълтането на мечове и последствията от него.

Лингвистика: Учени от университета в Барселона установили, че мишките не могат да различат кога хората говорят отзад напред на японски или отзад напред на холандски.

Мир: Лаборатория в Дейтън, Охайо, са изхарчили 7.5 млн. долара, за разработване на гей-бомба. Целта им била тази бомба да кара войниците да започнат да усещат неудържимо привличане един към друг. До сега няма резултати.

 

Наградите Стела - най-глупавите съдебни дела

Наградата носи името на Стела Лайбек - жената, която през 1902 разляла чаша горещо кафе от Макдоналдс в скута си и получила изгаряния трета степен. Тя заведе дело срещу ресторанта за обезщетение от 2.9 млн. долара, което спечели, макар че друг съд го намали на 40 000 долара. Счита се, че между нея и ресторанта е сключено допълнително, тайно споразумение за обезщетение. Благодарение на Стела днес ресторантите в цял сват изписват предупреждения на чашите за горещи напитки.

През 2007 наградата Стела бе спечелена от 57-годишен съдия от Вашингтон, който съди фирма за химическо почистване на дрехи за това, че са му загубили панталон. Той искаше обезщетение от 65 млн. долара. Съдията отсъди в полза на химическото чистене, а самият ищец развали реномето си и дори загуби работата си.

 

Наградите Дарвин - най-нелепа смърт

Сред спечелилите фигурират следните случаи:

- човек скочил от самолет, за да снима парашутисти. Самият той обаче не носел парашут (1987).

- опит за игра на руска рулетка с полуавтоматичен пистолет, който сам зарежда следващия изстрел.

- човек, който умира от алкохолна натравяне, след като си прави клизма с 3 литра шери.

 

Наградите Ърни - най-сексистко изказване

Наградата носи името на австралиеца Ърни Икоб, бивш председател на сдружението на австралийските работници, който бил известен с дискриминационните си изказвания спрямо жените.

Всяка година 400 жени се събират, за да чуят номинираните изказвания. Коментарът, който е най-силно освиркван печели наградата.

Ето някои бисери: австралийски магистрат оправдава човек, който седем години следил една жена с думите „Не мисля, че я е заплашвал по какъвто и да било начин. Той просто е проявил постоянство. Бил е като кученце, което маха с опашка."

Шейх Феиз Мохамед „Във всяка една минута, някъде по света една жена е изнасилена. Защо? Никой не е виновен освен тя самата. Тя е показала красотата си на света, като ходи без презрамки, с гол гръб, с къси ръкави, или сатанистки къси поли, прозрачни блузи. По този начин тя дразни мъжа и събужда инстинктите му."

През 2003 кол център в Австралия печели наградата за това, че е намалил заплащането на бременните служители, защото те много често ходели до тоалетната.

 

Най-миризливи маратонки

Всичко започнало през 1975 г. като местна инициатива, с която малък магазин за маратонки целял да си увеличи продажбите. През 1988 г., обаче, известен производител на прахчета за премахване на миризма от обувките станал спонсор и странният конкурс станал национален.

Участват деца на възраст между 5 и 15 години, като комисия оценява състоянието на маратонките по няколко критерия като състояние на езичето, връзките, подметката и най-вече миризмата.

На снимката виждате победителят от 2008 - 15-годишният Бен Ръсел от Аляска и неговите ужасни маратонки Nike, благодарение на които той си спечели наградата от 2 500 долара.

 

Най-ужасна любовна сцена в роман

Наградата се присъжда от изданието Literary Review от 1993 г. насам за най-ужасно описание на любовна сцена в роман. Самата статуетка представлява фигура на гола жена, просната върху отворена книга.

Джонатан Литъл е носител на 17-тата награда. Критиците определят като много впечатляващ пасажът, където се описва оргазма като чувство, наподобяващо „стържене с лъжица по твърдо сварено яйце", както и друг, където женската вагина е описана като „главата на Горгона, неподвижен циклоп, чието единствено око никога не мига".

 

Златната малинка - най-лошите филми

Статуетката струва 4.79 долара и представлява златна малинка, която се присъжда в различни категории. Освен очевидните (най-лош филм, най-лош актьор, актриса) има и призове за най-лошо продължение на филм, най-неподходяща двойка на екрана, римейк и т.н). Раздават се от 1980, като днес се отразяват в целия свят. Сред спечелилите наградата за най-лош филм за скъпо-струващи филми като Жената котка, The Love Guru, Showgirls и др.

 

Награда за най-тъпо изказване на известна личност

Нарича се още „Крак в устата". Сред призьорите са

- Ричард Гиър за думите „Знам какъв съм. Никой друг не знае какъв съм аз. Ако бях жираф и някой ми кажеше „Ти си змия" щях да му кажа „Не, аз съм жираф";

- Наоми Кембъл - „Обичам Англия и особено храната. Обожавам макароните."

- Брук Шийлдс „Когато човек умре, той губи важна част от живота си" и др.

През 2008 Джордж Буш спечели награда за цялостен принос. Сред неговите бисери е изказването „Знам в какво вярвам. Ще продължа да казвам в какво вярвам и аз вярвам, че това, в което вярвам, вярвам че е истина."

Shorty Awards - най-оригинален пост в Twitter

В Twitter можете да пускате каквито си искате къси съобщения (до 140 знака). От 2008 година вече има награда за Twitter пост в 26 категории.