Котките са същества, които не ни оставят безразлични – или ги обичаме, или гледаме да стоим далеч от тях. Не можем да отречем, обаче че са безумно сладки животинки. По отношение на породите всичко опира до лични предпочитания. Има хора, които харесват голите котки сфинкс, както и такива, които обожават дългокосместите персийки.

В тази статия ще ви представим десетте най-скъпи породи котки в света.

10. Сиамска - 1200 евро

Сиамската котка идва от Сиам (Тайланд) и е сред породите, които са от най-буйни, общителни и обичащи забавленията. Това е котка, която е неразривно свързана със своя собственик и щастливо съжителства с други животни в дома.

9. Британска късокосместа - 1500 евро

Британската късокосместа котка е безспорно най-популярната чистокръвна порода котки в Обединеното кралство. Те са гальовни и се привързват към хората и другите животни.

Британските късокосмести котки не търсят непрекъснато внимание от човека и са по-тихи, отколкото ориенталските породи, нито са така любознателни, за да си навличат проблеми като тях.

8. Руска синя - 2000 евро

Тези котки освен, че са красиви, са известни със своята висока интелигентност. Те лесно се поддават на дресировка.

7. Шотландска клепоуха - 3000 евро

Представителите на тази порода са социални, игриви и дружелюбни, но трябва много да се внимава с ушите им. Те обичат да играят на открито, тъй като са много енергични.

6. Петербургски сфинкс (петерболд) - 3000 евро

Тази котка от руски произход има рядка или дори няма козина. Произходът му се дължи на кръстоска между сиамка и сфинкс. Привързаните и игриви котенца са много атлетични, поради което винаги са активни и изследват цялата къща.

5. Сфинкс - 3000 евро

Няма как да не споменем и "голите" котки от порода сфинкс. Това е много весела котка с висока интелигентност, която освен това е и много дружелюбна с други домашни любимци. Силно привързана е към стопанина си и много страда от самотата.

4. Манкс - 3500 евро

Породата е известна преди всичко с мутацията, заради която има необичайно къса опашка. Представителите й са игриви и общителни.

3. Персийска - 5000 евро

Родом от Мала Азия, тази порода котки, е била високо ценена от кралица Виктория. Всъщност персийките наподобяват истински благородник с изтънчените си аристократични движения и изглеждат наистина страхотно с красивата дълга козина. Тази порода изисква много грижи.

2. Савана - 20 хиляди евро

Саваната е тя е кръстоска между сервал (дива котка) и домашна котка. Тъй като е хибрид, представителите от породата имат склонност да бъдат диви, така че е хубаво да отделим време в обучението ѝ, когато е малко коте. Тези котки са сред малкото, които не мразят водата, така че си играят с нея и в някои случаи дори се гмуркат.

1. Бенгалска - 20 хиляди евро

Бенгалската котка е порода, която възниква от кръстоска, но този път между леопардова и домашна котка, което прави представителите на този вид уникално красиви. Тя е много общителна, привързана и обича да скача. Нуждае се обаче от много пространство, за да тича, тъй като е неуморна.